‘Den sorte svane’ spreder ringe i vandet: Nu indkalder Norge til møde

Nicolai Haugsted

1 uge siden

|

11/06/2024
Nyheder
Foto: TV 2
Foto: TV 2
Den afslørende TV 2-dokumentar bliver bragt med til bordet hos vores nordiske naboer.

Dagens topnyheder

Dokumentaren 'Den sorte svane' har ikke kun skabt bølger i Danmark, men også i nabolandet Norge, hvor den netop er blevet vist på tv.

Det skriver B.T.

Den norske justitsminister Emilie Enger Mehl udtrykte sin bekymring over dokumentarens afsløringer.

"'Den sorte svane' giver et rystende indblik i den råhed, der præger organiseret kriminalitet. Der tales om hvidvask, skatteunddragelse og drab, som var det at gå ned og købe mælk eller brød i en butik," fortalte Mehl.

Hun påpegede, at selvom truslen fra denne type kriminalitet er kendt og også findes i Norge, er det alligevel alvorligt at se, hvor hverdagsagtigt det lader til at være for de kriminelle.

Som reaktion på dokumentarens afsløringer har den norske regering indkaldt relevante parter til et møde om økonomisk kriminalitet.

Mødet, som finder sted onsdag morgen, vil samle repræsentanter fra Økokrim (politiets enhed for økonomisk kriminalitet), skattevæsenet, finanstilsynet, toldvæsenet og advokattilsynsrådet.

Den norske regering præsenterer også et stort udspil mod økonomisk kriminalitet, som skal behandles i Stortinget tirsdag. Desuden har Emilie Enger Mehl haft kontakt med sin danske kollega Peter Hummelgaard for at drøfte de fælles udfordringer og konsekvenser, dokumentaren har afdækket.

"Organiseret og økonomisk kriminalitet krydser grænserne, og jeg har derfor tæt kontakt til Danmark og Sverige. Vi skal slå tilbage mod de kriminelle gennem en hurtig, samordnet og effektiv gennemføring af planerne," understregede Mehl.

Den danske regering har også reageret hurtigt på afsløringerne fra 'Den sorte svane'. Så sent som mandag afholdt de et møde med alle Folketingets partier for at diskutere nye tiltag mod økonomisk kriminalitet baseret på dokumentarens afsløringer.