Derfor skal du ikke falde i søvn med en ventilator i soveværelset

Skrevet af Henrik R

05/08/2022
Foto: Privat
Foto: Privat
Selvom nattetemperaturen nærmest er ulidelig i disse dage, så er det en dum idé at sove med en kørende ventilator i nærheden.

Dagens topnyheder

Det er næsten ikke til at holde ud.

Selvom vi som danskere har lært, at man ikke må klage over godt vejr, så er vi vel efterhånden nået til et punkt, hvor man godt kan tillade sig at bede vejrguderne om at skrue bare lidt ned for varmen?

Særlig slemt er det om aftenen og om natten, hvor tårnhøje varmegrader gør det rigtig svært for mange mennesker at finde ro og falde i søvn. I stedet får de lumre tropenætter os til at vende og dreje os i den steghede seng, mens sveden driver af os og gør lagnet helt gennemblødt.

Vi mennesker sover bedst i temperaturer det højst når 18 grader, men de sidste nætter har adskillige termometre landet over vist nattetemperaturer på over 20 grader, hvilket har fået vores soveværelser til at føles som en uudholdelig sauna.

For at genfinde en rolig nattesøvn har flere danskere formentlig allieret sig med en ventilator, der har til opgave at køle soveværelset ned, men nu understreger en søvnekspert, at det desværre er en rigtig dum idé at medbringe en ventilator som sovemakker. Det skriver britiske Metro.

Ifølge Mark Reddick, der er søvnekspert hos Sleep Advisor, så bringer en ventilator nemlig andet med sig en bare kølig luft.

"Hvis du lider af allergier, astma eller høfeber kan den forårsage en del problemer," lyder det fra Mark Reddick, der understreger, at en ventilator vil blæse både støv og pollen rundt i soveværelset - partikler som vil gå hen og forstyrre din nattesøvn yderligere.

Udover at forårsage allergiske reaktioner og astmaanfald, kan man også risikere, at de usynlige partikler kan give irriterede bihuler, ømme muskler - og tørhed i øjnene hos de folk, der ikke sover med øjnene helt lukkede. Følgeeffekter som er mere tilbøjelige til at holde dig vågen end selve varmen.

"Prøv at kig på din ventilator efter i sømmene. Hvis der er støv på bladene, vil de partikler blæse rundt i luften, hver gang du tænder den," lyder det fra Mark Reddick.

I stedet foreslår han, at man forsøge at holde sollyset ude af sit soveværelse i løbet af dagen, ligesom man skal huske at lufte godt ud.

Derudover skal man inden sengetid huske at drikke koldt vand i stedet for kaffe eller alkohol, da det handler om at sænke vores kropstemperatur, inden vi skal sove.