Derfor stirrer din hund på dig, når den skider

26/11/2023 14:30

Henrik R

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Har du ofte undret dig over, hvorfor din hund stirrer intenst på dig, når den laver stort? Nu får du svaret.

Mest læste i dag

De fleste hundeejere kender til de øjeblikke og lidt akavede situationer, hvor deres ven på fire ben sæter sig til rette ude i naturen, og med et insisterende og stirrende blik vil se ejermanden i øjnene, når den skal af med sin afføring.

Det nærmest intense øjeblik vil fortsætte lige indtil en brun lort ligger klar til dig på jorden, og du må finde en sort pose frem til den varme og dampende høm høm.

Med hvad er meningen med øjenkontakten, der ville virke absurd og særdeles bizar, hvis lignende blikke blev udvekslet mellem to voksne mennesker?

Svarene på ovenstående spørgsmål er flere, hvis man skal tro en ny artikel på dyreorganisationen The Dodos hjemmeside.

Her forklarer Madeline Friedman, der er hundetræner og ekspert i de pelsklædte skabningers adfærd, at blikket kan spores tilbage til den tid, hvor hunden bare var en hvalp.

Hunden fik sandsynligvis ros og en slags belønning, da den ganske bette formåede at skide i naturen – og ikke længere på de ægte tæpper i stuen.

Dén oplevelse har hunden ikke glemt, og derfor kigger den intenst på dig i et håb om, at der efter toiletbesøget vil falde rosende ord og mundgodter af, lyder vurderingen fra Madeline Friedman.

Hundetræner Nick Jones har en anden tolkning af de nedstirrende øjeblikke, hvor hunden må træde af på naturens vegne.

"Hvis en hund stirrer på sin ejer, så søger den sandsynligvis efter godkendelse, så den derved føler sig sikker på, at den benytter et tilladt sted," forklarer Nick Jones og fortsætter:

"Måske har ejeren tidligere skældt hunden ud for at skide et forkert sted, og derfor er hunden bange for følgerne heraf."

Det intense hundeblik kan også have noget at gøre med instinkt og sårbarhed, lyder endnu et bud fra Madeline Friedman. 

"Pølle-positionen er en sårbar stilling for hunde," siger Madeline Friedman og fortsætter:

"Følelsen af at være sårbar stammer fra dens vilde forfader, ulven, der klarer sig selv i naturen. Jeg tror hunden holder øje med, at vi har dens ryg, mens den er i en sårbar position i en længere periode af tid," siger Madeline Friedman.

Dyrlæge Sonja Olson har derimod et helt andet bud på øjenkontaktet:

"Hunden beder om lidt privatliv," siger Sonja Olson og forklarer, at det måske er dig, der bliver ved med at kigge den skidende hund i øjenene, og ikke omvendt.