Det slår gnister i EU-debat om energiafgifter

Skrevet af admin

14/10/2014

Dagens topnyheder

Morten Østergaard (R) og hans EU-kolleger må tirsdag endnu engang sande, at det er noget nær umuligt for 28 lande at enes, når det handler om skat. Især når det også rammer striden om kul og olie kontra mere klimavenlige energikilder.

Ministrene måtte således endnu en gang opgive at komme nogen vegne med en seks år gammel topmødebeslutning om at bringe energibeskatningen i alle medlemslande på linje med EU's energi- og klimamål.

For tre år siden kom EU-Kommissionen med et forslag om, at det skulle ske ved blandt andet at indføre en række minimumsatser for landenes beskatning af elektricitet og af forskellige former for energi som kul, olie, gas og biobrændstoffer, der anvendes som motorbrændstof og til opvarmning.

Men afgående skattekommissær Algirdas Semeta lyder temmelig opgivende efter en debat, hvor den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, fraråder at bruge mere tid og energi på noget, der alligevel ikke bliver vedtaget inden for en overskuelig fremtid.

- Der er ikke så meget at sige. Som debatten tydeligt har vist, er der en total splittelse.

- Jeg vil fortælle min efterfølger om splittelsen, og så må den nye kommission afgøre, hvad den vil gøre med direktivet. Herunder muligheden af at trække det tilbage, siger Semeta i sin opsummering.

Morten Østergaard er blandt den håndfuld ministre, der gerne vil arbejde videre med en kompromistekst, der allerede er filet til gennem årene.

Andre mener, at kompromisset allerede er alt for udvandet i forhold til de oprindelige ambitioner.

Mens for eksempel den litauiske minister, Rimantas Sadzius, siger, at energipriserne i Litauen allerede er rigeligt høje, og at EU må finde andre måder at løse klimaproblemerne på.

Den danske minister, der repræsenterer et af de EU-lande, der har højest energiafgifter, håber dog stadig, at det kan lykkes at nå til enighed.

- Vi har haft tradition for at bruge energiafgifterne, og det er en af grundene til, at Danmark er så energieffektivt et land. Vi synes, andre skulle gå i samme retning.

- Vores holdning er, at det helt klart er vigtigt, at vi har nogle fælles minimumsatser. Så vi synes ikke, vi skal opgive ambitionen om at have fælles minimumregler på det her område, siger Østergaard.

/ritzau/