Forside Mad og drikke Forskere kræver forbud mod salg i supermarkeder: Kræftfremkaldende kemikalier fundet...

Forskere kræver forbud mod salg i supermarkeder: Kræftfremkaldende kemikalier fundet i populær madvare

Supermarked, Supermarket, Food, Mad, Indkøb, Shopping
Shutterstock.com

Sundhedsforskere har gjort bekymrende fund.

Lige nu læser andre

Førende sundhedseksperter i Storbritannien opfordrer regeringen til at gribe ind over for bacon og andre forarbejdede kødprodukter, som indeholder kemikalier forbundet med tarmkræft.

Ifølge organisationen Cancer Research UK dør omkring 16.800 briter hvert år af tarmkræft, der er landets næsthyppigste kræftrelaterede dødsårsag efter lungekræft.

Velgørenhedsorganisationen vurderer, at op mod 5.400 tilfælde årligt kan kobles til indtag af forarbejdet kød som bacon, skinke og pølser.

Krav om handling fra regeringen

En gruppe forskere fra Coalition Against Nitrates har i et brev til sundhedsminister Wes Streeting opfordret regeringen til at udfase brugen af nitritter – kemikalier, der anvendes til at forlænge holdbarheden og bevare farven i kødprodukter – og samtidig kræve advarselsmærker på emballagen.

Det skriver The Guardian.

Læs også

Ifølge forskerne indeholder omkring 90 til 95 procent af alt bacon og skinke, der sælges i Storbritannien, de omstridte tilsætningsstoffer.

Professor Denis Corpet fra Toulouse Universitet forklarer, at forbrugerne sjældent er klar over, at Verdenssundhedsorganisationen klassificerer nitritbehandlede kødprodukter i samme kræftkategori som tobak og asbest. Han tilføjer, at myndighederne bør tage et klart ansvar for at beskytte folkesundheden gennem tydelig mærkning og regulering.

Dokumenteret sammenhæng

Kate Oldridge-Turner fra World Cancer Research Fund understreger, at der findes veldokumenteret videnskabeligt belæg for, at indtag af forarbejdet kød øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Hun peger på de kemiske reaktioner, der sker i kroppen, når nitritter omdannes til kræftfremkaldende stoffer under fordøjelsen.

Professor Chris Elliott, der også har underskrevet brevet, retter hård kritik mod de britiske myndigheder for ikke at have handlet på Verdenssundhedsorganisationens advarsler. Han mener, at den fortsatte brug af nitritter i fødevarer koster liv hvert år, fordi kræfttilfælde, der kunne være undgået, bliver ved med at opstå.

Regeringen afviser klar sammenhæng

Sundhedsministeriet henviser til Fødevarestyrelsens vurdering af, at sammenhængen mellem nitritter og kræft endnu ikke er endeligt bevist.

Læs også

Ifølge NHS bør borgere være opmærksomme på symptomer som ændringer i afføringsvaner, blødning fra endetarmen, mavesmerter, uforklarligt vægttab og træthed.

Ads by MGDK