DF er klar til at lade flygtninge arbejde uden for centre

Skrevet af admin

20/01/2016

Dagens topnyheder

Dansk Folkeparti står ikke længere fast på kravet om, at flygtninge ikke må arbejde uden for de flygtningelandsbyer, partiet vil have etableret.

Det sker ud fra erkendelsen af, at Dansk Folkeparti trods pladsen som Folketingets næststørste parti ikke råder over 90 mandater alene, forklarer DF-formand Kristian Thulesen Dahl over for Ritzau:

- Vi betragter den udfordring, vi står over for, som at spise en elefant. Det gør man ikke i én mundfuld, man tager det bid for bid.

- Og vi accepterer selvfølgelig, at vi ikke har flertal for at stoppe integrationsindsatsen og hjælpe på en helt anden måde. Så det er et forsøg på at signalere, at vi gerne vil finde en løsning. Vi tager tingene bid for bid, så vi bringer det i vores retning.

Hidtil har Dansk Folkeparti ellers krævet, at flygtninge ikke skal have mulighed for at integrere sig, når de først er installeret i en flygtningelandsby.

Socialdemokraterne, der ligeledes efterspørger statsdrevne flygtningelandsbyer for at aflaste kommunerne, har omvendt hele tiden talt om åbne landsbyer, hvor flygtningene skal være en del af det øvrige samfund.

De nye toner fra Dansk Folkeparti betyder dog ikke, at partiet vil gå med til en egentlig integrationsindsats i flygtningelandsbyerne. Udgangspunktet er fortsat, at man ikke skal integreres i det omkringliggende samfund.

- Målet skal være, at Danmark yder den hjælp til mennesker i nød, som vi har forpligtet os til - og gerne mere i nærområderne. Men det er baseret på, at man får hjælp, indtil man skal vende tilbage. Vi skal skille flygtninge- og indvandringspolitik ad, siger DF-formanden.

Idéen med flygtningelandsbyer er blevet aktuel igen, efter at et flertal bestående af Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative nu tvinger regeringen til at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag for etableringen af landsbyerne.

Det skal ske inden 1. marts.

- Det lyder til, at alle andre partier stadig tror på integrationen. Det var det samme med grænsekontrol. Der var ingen, der ville have den til at starte med, men nu har vi en midlertidig kontrol, siger Thulesen Dahl og drager parallel til flygtningelandsbyerne:

- Kan vi få dem etableret, er det en milepæl, for så har vi en konstruktion, vi kan arbejde videre med. Får vi dem med ét hug til at fungere, som vi gerne vil? Nej, det gør vi ikke. Men det ser ud til, at vi er på vej til at tage det første skridt.

Spørgsmålet om de statsdrevne flygtningelandsbyer forhindrede i efteråret regeringen, blå blok og Socialdemokraterne i at blive enige om en udlændingeaftale med flere stramninger.

/ritzau/