DF's krav til Corydon: Mere vækst i Udkantsdanmark

De rige nordsjællandske kommuner som Gentofte, Rudersdal og Hørsholm skal aflevere endnu mere til fattige kommuner i Vest- og Sønderjylland, Sydfyn samt Lolland Falster. Det sker, når Folketinget skal omfordele 2,1 milliarder kroner i kommunal refusion ved udligningsreformen.

Det er ifølge Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, forklaringen på, at partiet går med i den nye beskæftigelsesreform med regeringen, Venstre og De Konservative.

Og Udkantsdanmark står også højt på dagsordenen for DF, når partiet torsdag formiddag er indkaldt til forhandlinger om den kommende vækstplan hos finansminister Bjarne Corydon (S).

- I udligningsreformen, hvor man skal kigge på, om man skal lave refusioner om for 2,1 milliarder kroner, har vi fået skrevet ind, at vi ikke bare skal kigge på kommunerne under ét over blokken (bloktilskuddet), men skal se på de enkelte kommuner i et socialt indeks, siger René Christensen.

- Ellers er vi bange for, at vi kunne stå tilbage med 25-30 taberkommuner, som vil tabe meget voldsomt, fordi de for eksempel har mange førtidspensionister.

Spørgsmål: - Så jeres agt er, at de rige kommuner i Nordsjælland og omkring Aarhus skal betale mere, mens de fattige kommuner i Vestjylland og Lolland Falster skal have mere?

- Det bliver konsekvensen, men det er egentlig, fordi vi ikke vil have et skævt Danmark. Nogle steder er der vækst og beskæftigelse, andre steder har kommunerne udfordringer.

- Langeland har mange førtidspensionister. Det er ikke, fordi man tildeler mange førtidspensioner, men fordi man her kan få et rigtig godt liv, fordi husene er billigere, siger René Christensen.

Et af DF's krav til vækstplanen er derfor, at den skrottede boligjob-ordning fortsætter i Udkantsdanmark. Det kan være i de udsatte kommuner, hvor staten giver et særligt kørselsfradrag.

Her skal der også kunne dispenseres fra realkreditlovens krav om, at ejendommen som pantets værdi ikke må overstige den pris, der kan opnås ved et salg inden for seks måneders frist, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip