Din skyldfølelse kan hæmme dig i det daglige

Skrevet af Aller Media

18/03/2014

Dagens topnyheder

Føler du meget skyld, vil det give en del uro i dit hoved og gøre, at du ikke kan fokusere, koncentrere dig og i det hele taget være produktiv samtidig med at det vil hindre dig i at nyde livet og opnå lykke.Flere studier viser, at skyldfølelse hæmmer dig i dit liv og har stor indflydelse på, hvordan dit fysiske velbefinde er, skriver The Huffington Post.

Er du for hård ved dine børn? Lad familieekspert på udeoghjemme.dk hjælpe dig med at tjekke, om du er

Skyldfølelse hiver dig ned fysisk

Et studie fra Royal Holloway, University of London har undersøgt, hvordan kroppen reagerer fysik på skyld og resultaterne blev, at det har stor indvirkning på den følelse, du har i kroppen:

- Deltagere med skyldfølelse anslog deres vægt til at være betydelig tungere, end den de egentlig havde, stod der i studiet.

Hvem har dårlig samvittighed her? Christinas hund er blevet kidnappet. læs på udeoghjemme.dk om, hvordan det sker for flere og flere

Føler du dig først tung fysisk, fordi du har skyldfølelse, så vil du faktisk bliver endnu mere modtagelig for at føle skyld. Det er altså en ond cirkel, viser studier fra University of central Florida og Harvard University:

- Skyldfølelse kan få dig til at føle dig tungere, men at være fysisk tynget gør dig også samtidig mere sårbar for skyld, skriver The Huffington Post.

Sådan kommer du videre

Skyldfølelse kan også drive dig til at skade dig selv. Skader du ikke dig selv, så skader du højst sandsynlig dit parforhold, som vil lide under din følelser, viser undersøgelser. Derfor kan det være en god idé at forsøge at komme videre – enten ved at tilstå eller tilgive dig selv.

Vil du tilstå og lette din samvittighed, så skal du gøre det helt og fuldstændigt. Gør du ikke det, så får du ikke mindre skyldfølelse, og så er du lige vidt, viser undersøgelser fra Carnegie Mellon University og Ben-Gurion University of the Negev.

Forsker og assisterende professor i psykologi ved Carleton University i Ottowa, Timothy A. Pychyl, har også forsket i emnet og har i en artikel på Psychology Today forsøgt at komme med råd til, hvordan du kommer videre – grundlæggende er rådet, at du skal tilgive dig selv:

- Tilgivelse er ikke noget, vi gør for andre mennesker. Vi gør det for os selv, så vi kan forblive raske og komme videre.  Hvis vi tilgiver os selv, så hjælper det os videre…

Af Mette Skøtt, udeoghjemme.dk/NewsDesk Aller Media.