Direktør om minusrente: Bankkunder slipper for regningen

Skrevet af admin

22/01/2015

Dagens topnyheder

Negative renter er et alvorligt krisetegn for økonomien. Både banker og realkreditinstitutter er ramt.

Det siger administrerende direktør i den private bankportal, Mybanker, John Norden om de negative renter, som betyder, at bankerne skal nu betale 0,35 procent for at have penge stående i Nationalbanken.

- Det vil formentlig også ramme flere flekslån, at Den Europæiske Centralbank nu sender milliarder af euro ud i økonomien, siger John Norden til Ritzau.

Han peger på, at F1 lånet er ramt af negativ rente.

- Det vil formentlig sprede sig til F3 og F5 lån også, fordi nogle af de mange nye euromilliarder vil blive investeret i danske realkreditobligationer, siger John Norden.

Selv om det koster bankerne at have penge i Nationalbanken, vil den almindelige bankkunde ikke blive ramt. Bankerne tør simpelthen ikke sende regningen videre.

- Mellem jul og nytår var bankernes brancheorganisation, Finansrådet, ude med en prøveballon om, at kunderne skulle betale bankerne for at have deres penge stående.

- Det blev modtaget meget dårligt af danskerne, der i forvejen er lidt irriteret over bankerne efter finanskrisen. Bankerne er stadigvæk i lidt "bad standing" hos mange danskere efter finanskrisen, siger John Norden.

Ifølge loven skal alle danskere have en Nem-konto i en bank, og derfor vil de ikke kunne undslå sig, hvis bankerne kræver betaling for at have deres penge stående.

Under finanskrisen måtte regeringen adskillige gange lægge en økonomisk redningsplanke ud til bankerne med adskillige bankpakker finansieret af skatteyderne.

- Den bank, der først vil kræve penge af kunderne for at have deres penge stående, får tæskene. Det vil være torskedumt, siger John Norden.

Derfor vil almindelige kunder ikke mærke de negative renter på indskudsbeviser - i hvert fald ikke direkte.

Men bankerne vil gøre deres for at tjene hjem på karrusellerne, hvad de taber på gyngerne.

- De vil finde gebyrer, de kan skrue på i stedet for, siger John Norden.

/ritzau/