Disse danskere har god grund til at smile: Se frem til et rentefald

Skrevet af Nicolai Haugsted

30/04/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En stor gruppe danskere kan se frem til at skulle betale mindre, tyder alle tegn på.

Dagens topnyheder

Selvom den tyske økonomi kun voksede med 0,2 procent i første kvartal af dette år efter en tilbagegang på 0,5 procent i sidste kvartal af 2023, kan dette paradoksalt nok vise sig at være en fordel for danske boligejere.

Det skriver B.T.

Europas største økonomi har ikke set reel vækst siden 2019, og situationen er særlig presset i sektorer som privatforbrug og boligmarked, ifølge en analyse fra Danske Bank.

Chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm, bemærker, at den lavere kerne- og serviceprisinflation i Europa skaber rum for en lempelse af pengepolitikken.

"Min vurdering er, at faldet i kerne- og serviceprisinflationen giver grønt lys til lempelser fra ECB i juni," forklarer han. Dette kan have direkte positive konsekvenser for danske boligejere med variabelt forrentede realkreditlån.

Industrien i Tyskland kæmper fortsat, men tegn på forbedring ses globalt, og virksomheder melder om første spæde tegn på en opsving.

"Krisen kradser stadig i industrien, som udgør en stor del af økonomien, men vi har set globale tegn på en vending, og virksomhederne ser nu også selv tegn på en vending," rapporterer Bjørn Tangaa Sillemann, chefanalytiker i Danske Bank.

Forventningerne er, at Den Europæiske Centralbank (ECB) under ledelse af Christine Lagarde vil sænke den ledende rente fra 4,0 procent til 3,75 procent ved næste rentemøde den 6. juni. Dette vil gøre det billigere for forbrugere og virksomheder at låne penge, og danske boligejere med kortfristede lån som Kort Rente og F-kort vil kunne nyde godt af lavere renteudgifter allerede fra 1. juli, når deres lån rentetilpasses.

Med yderligere forventede rentesænkninger på 0,5 procent i andet halvår af året, kan boligejere se frem til endnu større økonomisk lettelse, hvilket potentielt kan frigøre midler til forbrug, der yderligere kan stimulere økonomien.