Disse grupper af forældre har en forhøjet risiko for at føde børn med autisme

09/06/2015 17:39

Jesper Larsen

Nyheder

Mest læste i dag

Kvinder over 40 år, teenagepiger og forældrepar med stor aldersforskel har en forhøjet risiko for at føde børn med autisme, viser et forskningsprojekt, der netop er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Molecular Psychiatry. 

Studiet er det hidtil mest omfattende på området, hvor 5.7 millioner børn er blevet undersøgt i fem lande - heriblandt Danmark. 

Læs også: Mere end hver tredje kvinde får blodprops-p-piller 

Tidligere undersøgelser har ligeledes peget på, at der er en sammehæng mellem en høj alder hos forældre og risikoen for at børn udvikler autisme, og den nye forskning konkluderer også, at mænd over 50 har den højeste risko for at blive forælder til et barn med autisme. 

Årsagen skal ifølge forskerne findes i, at mænd over 50 har en høj chance for at levere sæd, hvor generne har muteret. 

Det er derimod ikke lykkedes for forskerne at finde frem til årsagen for autisme-riskoen hos teenagemødre, kvinder over 40 og forældre med stor aldersforskel. 

- Selvom vi tidligere har set undersøgelser omkring sammenhænge mellem forældres alder og udviklingen af autisme hos børn, så er dette studie exceptionelt. Ved at se på data fra fem lande, har vi haft adgang til verdens største datasæt omkring risikoen for at udvikle autisme. 

Læs også: Hver 10 kvinde får en fødselsdepression: Sådan spotter du tegnene

- Det har givet os mulighed for at se på sammenhængene i et meget større billede, sider Michael Rosanoff, der er medforfatter på undersøgelsen, og leder af den videnskalbelige gren af organisationen Autism Speaks.

Forskerne understreger dog, at langt de fleste børn født af de udpegede grupper af forældre, bliver født sunde og raske. 

- Selvom forældrenes alder er en riskofaktor for børns udvikling af autisme, så er det vigtigt at huske på, at størstedelen af børn der bliver født af unge og ældre forældre, de udvikler sig helt normalt på linje med andre børn, siger Dr. Sven Sandin fra Icahn School of Medicine i New York.