DR bekræfter: Nu er hun igen velkommen

Skrevet af Mathias Busekist

04/01/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hun kan nu arbejde frit igen.

Dagens topnyheder

Presseakkrediteringen blev den 19. december taget fra DR's Rusland- og Ukrainekorrespondent, Matilde Kimer, efter at Ukraines Sikkerhedstjeneste havde beskyldt hende for at bedrive propaganda for Rusland. 

Presseakkrediteringen har hun nu fået tilbage og må derfor arbejde frit i Ukraine igen, hvor hendes arbejde med at dække krigen har medført, at hun er blevet nomineret til Cavlingprisen.

Det skriver DR, der har modtaget en e-mail fra Ukraine, uden nogen forklaring til følge. 

"Jeg håber og tror dog, at det skyldes, at man har undersøgt sagen og kigget på Matildes og vores journalistik og set, at der ikke er en finger at sætte på Matilde Kimers integritet, uafhængighed og troværdighed som journalist," fortæller Niels Kvale, der er udlandschef i DR Nyheder til DR.

"Men jeg ved det ikke, for vi har ikke fået nogen forklaring - ligesom vi heller ikke fik en forklaring, da presseakkrediteringen blev annulleret." 

I slutningen af december uddybede Matilde Kimer overfor Ekstra Bladet, hvordan hun var ked af hele situationen. 

"Jeg har været utrolig ked af situationen og har skullet trække vejret dybt, når jeg har set de anklager, som nogle folk, der ikke kender mig og aldrig har set mine indslag, havde travlt med at skyde efter mig. Heldigvis har der været mange flere støtteerklæringer og tilmed undskyldninger fra nogle af dem, der skød først og spurgte bagefter. Og jeg forstår godt de stærke følelser," skrev hun i et svar til Ekstra Bladet.

Matilde Kimer blev beskyldt for at have "overtrådt reglerne for akkrediteringen" af tre omgange.

Slutteligt fortæller Niels Kvale, at man ikke skal forvente Matilde Kimer tilbage med det samme, da hun er blevet ramt af sygdom.