Drabssag har skabt raserende debat: 'Mænd skal tage affære'

Skrevet af Mathias Busekist

16/03/2021
Foto: Metropolitan Police/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Metropolitan Police/AFP/Ritzau Scanpix
Der er et utal af kvinder, der er begyndt at dele deres forfærdelige oplevelser med overgreb, vold og chikane.

Dagens topnyheder

Mordet på Sarah Everard bliver debatteret i et meget vildt omfang på Twitter og Facebook. Det har blandt andet medført, at tusindvis af kvinder har valgt at stå frem med deres historie.

De fortæller om, hvordan de er blevet udsat for chikane, overgreb og vold. 

Kvinderne råber efter, at mænd tager medansvar for, at man skal beskytte kvinder mod netop dette. De stiller nemlig det samme spørgsmål: Hvorfor skal vi være bange, hvis vi skal gå alene hjem? 

Drabssagen, hvori man har sigtet en mandlig politibetjent, har givet genklang af netop dette, hvorfor man går en lang og nødvendig kamp i møde. 

Det mener Christian Groes, kønsforsker og lektor ved Roskilde Universitet, som Ekstra Bladet har snakket med. De har spurgt til debatten, der er startet i kølvandet på mordet, der fandt sted, da Sarah var ude på en gåtur i London. 

"Debatten tager fat i en generel problematik, som jeg tror kan være svær for nogle mænd at forstå," siger Christian Groes til Ekstra Bladet.

Han understreger efterfølgende, at det ikke kun er kvinder, men også mænd, der kan blive udsat for vold, men at det typisk er kønsspecifikt at føle sig usikker.

Christian mener derfor, at man skal fortsætte med at oplyse om, hvordan kvinder eksempelvis oplever at skulle gå alene hjem, da det med tiden vil blive indgroet i mændenes bevidsthed.

"Mænd skal tage affære, sige fra og i højere grad tage ansvar for at sikre kvinders sikkerhed. Det er vigtigt," siger Christian Groes.

Debatten stormer videre på især Twitter, hvor adskillige kvinder efterlyser, at mænd begynder at tage ansvar.

"Det er sandt, at ikke alle mænd skader kvinder. Men arbejder alle mænd for at sikre sig, at andre mænd ikke skader kvinder? Sætter de en stopper for foruroligende sprogbrug og opførsel fra andre? Har de samtaler om kvinders sikkerhed og samtykke med deres sønner? Er alle mænd interesserede i vores sikkerhed," skriver skuespiller Jameela Jamil i sit opslag på Twitter.

Christian Groes fortæller endvidere, at man skal have gjort op med de nedarvede tendenser, hvis man vil komme problemet til livs. Det er nemlig et problem, man oplever så mange steder, at det kaldes en verdensomspændende epidemi af flere organisationer. 

"Det er en ældgammel tendens at ville kontrollere, dominere og begrænse kvinden, og man gør ikke op med den fra den ene dag til den anden," siger han til Ekstra Bladet.