Dræber-tyfon på vej tilbage til Filippinerne

Den kraftige tyfon Bopha, der tirsdag hærgede Filippinerne og dræbte knap 500 mennesker, har skiftet kurs og ser nu ud til at vende tilbage til landet igen.

Tyfonen ventes at ramme den nordlige spids af øen Luzon, som er den største i Filippinerne, natten mellem lørdag og søndag med vindstød på op til 160 kilometer i timen.

Bopha ramte tidligere på ugen den sydlige del af landet med altødelæggende kraft. Hundredvis af mennesker er dræbt eller savnet, og flere end 250.000 er hjemløse.

De materielle ødelæggelser er enorme, og redningsarbejdere siger, at behovet for hjælp i de hårdest ramte områder "i princippet er umætteligt".

Præsident Benigno Aquino har erklæret katastrofetilstand i landet, hvilket betyder, at de lokale myndigheder får adgang til de katastrofefonde, der er oprettet til nødhjælps- og redningsindsatsen.

Tyfonen, som først og fremmest ramte øen Mindanao, er den kraftigste, der har ramt Filippinerne i år, med vindstød på op mod 44 meter i sekundet.

Størstedelen af ofrene har mistet livet i bjergbyerne New Bataan og Monkayo. Her er der registreret 253 omkomne, som hovedsageligt er dræbt af jordskred som følge af oversvømmede floder.

Tyfonen har også ødelagt en række ferie- og dykkercentre på de sydlige strande i landet, der består af omkring 3000 øer.

Også kystbyen Cateel er ramt, og mange områder er afskåret fra omverdenen på grund af mudderskred, nedfaldne træer og ødelagte broer.

Det er desuden vanskeligt at finde sikre steder at huse de mange tusinde mennesker, der er evakueret.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip