Dronning Elizabeth er død

Skrevet af Nicolai Busekist

08/09/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Britiske dronning Elizabeth er død. Hun blev 96 år.

Mest læste i dag

Torsdag eftermiddag udsendte Buckingham Palace en pressemeddelelse. Heri fremgik det, at dronning Elizabeths læger var bekymret for hendes helbred, og derfor anbefalede, at hun blev overvåget.

"Efter yderligere evaluering her til morgen er Dronningens læger bekymrede for Hendes Majestæts helbred og har anbefalet, at hun forbliver under lægeligt tilsyn," lød det.

Kort efter skrev flere britiske medier, herunder BBC, at både børn og børnebørn var rejst til Balmoral-slottet i Skotland, for at være sammen med den 96-årige dronning.

Hendes helbred har i noget tid skrantet, og hun har aflyst flere arrangementer grundet sit helbred den seneste tid. Torsdag afgik den britiske monark så ved døden.

"Dronningen er gået fredfyldt bort på Balmoral denne aften. Kongen og dronningen vil blive på Balmoral denne aften og vil vender tilbage til London i morgen," skriver det britiske kongehus på sociale medier torsdag aften.

I juni 2022 kunne dronning Elizabeth fejre 70 år på tronen. Det gjorde hende til den længst siddende britiske monark nogensinde og den næstlængst siddende i hele verden.

Dronning Elizabeth II blev født den 21. april 1926 i Mayfair i London, som første barn af hertugen og hertuginden af York. Hendes far overtog tronen, efter hans bror, Edvard 8., valgte at abdicere i 1936. Derfor rykkede hun også frem som den første i arvefølgen til tronen.

Ved faderens død i februar 1952 blev dronning Elizabeth indsat som overhoved for r Commonwealth og regerende dronning. Den officielle kroning fandt dog først sted den 2. juni 1953 i Westminster Abbey.

Sammen med sin mand, prins Philip, hertug af Edinburgh, der døde den 9. april i 2021 i en alder af 99 år, fik hun fire børn: Charles, Prins af Wales, Anne, Princess Royal, Prins Andrew, Hertug af York og Prins Edward, Jarl af Wessex.