DSB: Det er dit eget ansvar, om du vil dingle rundt til julekaos i midtergangene på togene

Skrevet af Kirstine Petersen

10/12/2014

Dagens topnyheder

Hvis du vil undgå at stå i timevis som sild i en tønde med svedige mennesker, der akkurat nåede at hoppe på toget sammen med dig, eller blot undgå at dingle rundt i mellemgangen mellem de siddende passagerer, der var en kende klogere end dig og bestilte pladsbillet, mens chancen bød sig, så lyt til DSB´s råd:

- Der er stadig håb for passagerer, der vil undgå stress på turen hjem i julen. Men det er en god ide at få tingene på plads snart. Pladsbilletten løber ingen vegne, så man kan ligeså godt bestille den nu. Og det gælder også hjemrejsebilletten, siger Tony Bispeskov, der er informationschef i DSB, til Dagens.dk.

Han ryster et par guldkorn ud af ærmet til os, der ikke har styr på togrejsen til og fra juleferien endnu:

1) Kunder, der vil undgå julekaos, rådes til at booke deres billet hurtigst muligt.

- Det gode ved julen er, at de fleste godt ved, hvornår de skal ud og hjem. Så i takt med, at kunderne bestiller, kan vi sætte vogne på togene. Dermed er det nemmere for os at beregne den præcise størrelse på togene og have nok pladser til alle. Vi råder derfor også vores kunder til at gå ind og bestille deres pladsbillet nu, siger informationschef Tony Bispeskov.

2) Rejsende, der vil undgå myldretiden, skal holde sig fra at rejse visse dage.

- Der er to store rejsedage op til jul. Det er den 19., altså fredag før jul, fordi det er sidste skoledag og sidste arbejdsdag for mange, som går på tidlig juleferie. Den anden store dag er den 23., siger informationschefen.

3) Sjællændere i Jylland og på Fyn er heldige. Det er der ikke så meget at gøre ved, andet end at være obs på som kunde.

- De fleste rejser fra øst mod vest, så der er altså mest travlt på afgange fra Sjælland og vest på, siger Tony Bispeskov.

4) Hav styr på din bagage.

En kilde til forsinkelser er passagerer, der ikke selv kan bære deres bagage ind i togene - vel at mærke hurtigt nok til, at alle kan komme om bord til tiden. DSB indsætter hjælpere, men du har som rejsende selv et ansvar for at håndtere kiloene og omfanget af dit happengut.

- Vi har en masse kollegaer ude og hjælpe folk med at komme om bord med pakker, så vi kan køre til tiden. Derfor er der en masse administrativt personalet på plads til at hjælpe fx den 23., uddyber Tony Bispeskov.

5) Tag højde for jokeren.

Vejret kan selv DSB ikke styre. Skal du nå noget til et bestemt tidspunkt, er det derfor værd at overveje en afgang tidligere end beregnet.

- Der altid noget vejrmæssigt, som godt kan gå ind og drille lidt. Det er selvfølgelig noget, vi holder øje med, og der skal meget til, før det påvirker togene, hvad end det er sne eller stormvejr, men det er faktor for de rejsende, fortæller han.

Når disse fem råd er givet, er det værd at nævne, at DSB trods alt forventer en roligere jul i år, end så mange andre. Det skyldes, at julen falder på en onsdag.

- Der lidt mere ro på, fordi der er flere fridage at gøre godt med, inden juleaften. Derfor regner vi med, at det kommer til at foregå i god ro og orden, siger informationschefen.