Du bruger det når du skal på MitID og e-boks: Nu skal du passe på

Skrevet af Emil Martesen

30/10/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Du skal passe på med QR-koderne.

Dagens topnyheder

QR-koder har i løbet af pandemien etableret sig som en uundværlig teknologisk del af vores dagligdag.

De bruges til alt fra betaling i supermarkedet til at logge ind på MitID og e-Boks, men den tidsbesparende teknologi har dog også en skyggeside.

Den tiltrækker opmærksomhed fra svindlere og cyberkriminelle, hvilket nu har ført til en advarsel om et særligt fænomen.

Det skriver The Mirror.

Fænomenet, der går under betegnelsen 'QRishing', indebærer udskiftning af ægte QR-koder med falske koder, der kan omdirigere intetanende ofre til potentielt farlige webadresser, herunder betalingssider. 

Konsekvenserne af at falde for det snedige fupnummer kan være alvorlige. 

IPhone- og Android-brugere risikerer at se deres bankkonti blive plyndret af kriminelle, såfremt de falder for QRishing.

Ejere af mobiltelefoner opfordres derfor til at følge disse retningslinje, inden de skal scanne en QR-kode:

  • Vær opmærksom på ‘tilfældige’ koder: QR-koder, der virker usædvanlige eller ikke har en klar sammenhæng i deres placering, bør mødes med skepsis. Det er ikke fornuftigt at scanne QR-koder, der optræder uden klar identificerbar sammenhæng.

  • Kontroller URL-adressen: Før du klikker på en QR-kode, skal du altid inspicere den medfølgende URL-adresse. Smartphone-brugere får normalt en forhåndsvisning af det tilknyttede link, hvilket giver dem mulighed for at undersøge det nærmere, inden de fortsætter.

  • Undersøg QR-kodens kilde: Identificer ikke kun linket i QR-koden, men også afsenderen. Scan altid kun QR-koder fra kilder, du stoler på.

  • Dobbelttjek QR-koder ved betaling: QR-koder, der bruges i forbindelse med betalinger, kræver særlig opmærksomhed. Før du overfører penge, er det afgørende at dobbelttjekke oplysningerne og sikre, at du sender betalingen til den rette modtager.

Det er essentielt at huske disse forholdsregler, da QR-koder er blevet et potentielt angrebspunkt for cyberkriminelle. 

På trods af udfordringerne ved QR-kodernes stigende popularitet, kan en sund skepsis og en omhyggelig tilgang hjælpe med at forhindre uønskede overraskelser samt svindel.