Efter kort tids sygdom: Populær dansk skuespiller død

Skrevet af Emil Martesen

21/12/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvil i fred.

Dagens topnyheder

Dansk filmhistorie har mistet en markant skikkelse.

En af landets mest kendte barneskuespillere fra 1960'erne, er nemlig gået bort i en alder af 72 år.

Hans død efter kort tids sygdom blev bekræftet af familien gennem journalist og forfatter Klaus Thodsen, der hjalp Jan Priiskorn Schmidt med at skrive hans selvbiografi 'Barnestjernen fra Bryggen' tilbage i 2017.

"Det er med stor sorg, at vi må fortælle, at Jan Priskorn Schmidt er sovet stille ind efter kort tids sygdom", lyder det i en pressemeddelelse.

Den tidligere barnestjerne blev bisat i Holbæk den 20. december omgivet af sin familie og nærmeste.

Han debuterede som 9-årig i filmen 'Flemming og Kvik' og blev hurtigt et kendt ansigt i dansk film. Hans karriere tog fart, da han spillede over for Dirch Passer i film som 'Støv på hjernen', 'Støv for alle pengene', og især i 'Sommer i Tyrol' fra 1964, hvor han og Passer udgjorde et populært makkerpar.

Jan Priiskorn Schmidt medvirkede i alt i 24 film, men er nok mest kendt for sin rolle som storebror Jan i de fire 'Min søsters børn'-film. Hans karriere i filmbranchen sluttede dog næsten lige så pludseligt, som den startede. Efter sin sidste rolle som skoleelev i 'Rektor på sengekanten' i 1972, forlod han filmverdenen og fik et job hos postvæsenet.

I de få interviews, Jan Priiskorn Schmidt gav gennem årene, lagde han ikke skjul på, at tiden i filmbranchen var hård:

"Det er vigtigt for mig at fortælle historien, så det romantiske billede om branchen krakelerer. For det var falsk", sagde han i 2017 til Familie Journal. Han påpegede, at han oplevede et større pres end mange andre barnestjerner, med sine 24 film på 12 år.

Vi her på redaktionen sender de varmeste tanker til alle de pårørende i den svære tid.