Efter Mike Fonseca-skandale: Mette Frederiksen afslører store overvejelser

Skrevet af Mathias Busekist

28/11/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bør man indføre en slags differentieret seksuel lavalder?

Mest læste i dag

Torsdag morgen blev det officielt. Det tidligere moderate folketingsmedlem Mike Villa Fonseca har fået godkendt sin ansøgning om betalt sygeorlov i Folketinget og kan nu begynde den.

Det sker ni dage efter, at Mike Ville Fonseca blev smidt ud af Moderaterne, da han på et gruppemøde fortalte, at han var blevet kæreste med en 15-årig pige.

Selv om Mike Villa Fonseca nu officielt er sygemeldt, fastholder han fortsat 61.662,42 kroner om måneden i folketingsvederlag og optjener samtidigt eftervederlag og pension.

Det har siden udløst en del kritik, fordi flere har sat spørgsmålstegn ved, hvorvidt Mike Ville Fonseca var syg i den lægelige forstand.

Folketingets gentlemanregler for sygeorlov indebærer, at et medlem skal vise en lægeerklæring til sin gruppeformand. Men Mike Villa Fonseca har som løsgænger ikke sådan en.

Derfor er man efterlad med flere spørgsmål end svar, men særligt ét spørgsmål ønsker en hel masse nu at få besvaret: Er det på tide at pille ved lovgivningen?

Dét spurgte B.T.s udsendte Mette Frederiksen om på et kort pressemøde i kølvandet på Folketingets spørgetime. 

"Det vil jeg ikke afvise. Det er ikke noget, vi har diskuteret. Jeg synes jo, der er meget, meget forskel på, hvilken alder man har, når man er (seksuelt, red.) sammen med hinanden. Så det er ikke fordi, jeg generelt har et ønske om at løfte den seksuelle lavalder. Men jeg synes, der er meget forskel på, om man er unge sammen, eller om man er unge og voksne (sammen, red.). Og så når vi ikke mere i dag, tak,« lød svaret fra statsminister Mette Frederiksen.

Taget på ordet åbner Mette Frederiksen altså en dør på klem for, at hun og regeringen kunne overveje at indføre en slags differentieret seksuel lavalder, hvor det eksempelvis er lovligt for en 18-årig at have sex med en 15-årig, men ulovligt for en 30-årig at have sex med 15-årig.

Efter sit Moderaterne-exit har Mike Villa Fonseca åbnet døren for henholdsvis S, LA og V, som dog alle tre afviser ham.