Efterretningschef: Terrortrussel mod Norge er reduceret

Risikoen for terrorhandlinger mod Norge er blevet mindre, siden landets myndigheder i torsdags erklærede, at de havde opsnappet troværdige oplysninger om, at der i løbet af få dage vil blive gennemført et angreb mod Norge.

Det siger Benedicte Bjørnland, der er chef for den norske efterretningstjeneste, PST, på et pressemøde.

- Udviklingen de seneste dage er, at PST har modtaget rigtig meget relevant information, som gør, at grundlaget, vi nu har at vurdere ud fra, er omfattende.

- Baseret på de sidste dages arbejde kan vi nu sige, at truslen om et terrorangreb mod Norge er noget reduceret, siger Benedicte Bjørnland.

Hun tilføjer, at politiet stadig arbejder for fuld kraft for at håndtere truslen, og at situationen kan ændre sig hurtigt.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård siger, at politiet vil fortsætte sit nuværende beredskabsniveau i cirka et døgn.

- Det betyder konkret, at der ikke er en ændring i, hvordan politiet er til stede, men vi går ind i en lidt anden fase, når vi nu skal vurdere, hvordan vi tilpasser os den nye trusselsvurdering, siger Humlegård.

De norske myndigheder har indskærpet over for befolkningen, at de skal leve så normalt som muligt, men frygten for et overhængende terrorangreb er udbrudt mange steder i landet, hvor beredskabet er det højeste nogensinde.

Politiet har blandt andet bedt om at kunne bruge forsvarets forskellige specialstyrker og fået hjemmeværnet sat ind i forbindelse med bevogtning af bygninger.

I en undersøgelse, som InFact har foretaget for avisen VG, oplyser 73,6 procent af nordmændene, at de tager terrortruslen alvorligt. En tredjedel af kvinderne siger, at truslen mod Norge har gjort dem bange.

En norsk ekspert i ekstremisme og islamisme, Lars Gule, er overbevist om, at det er Den Islamiske Stat (IS), som står bag truslen om et forestående terrorangreb i Norge.

- Denne militsgruppe i Syrien og Irak har en ideologi, der tilsiger den at kæmpe globalt, selv om den lige nu er koncentreret om det, der sker i Syrien og Irak, siger Gule til norsk TV2.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip