Eksklusivt på Dagens.dk: Mor til forsvundet datter taler ud

Dagens.dk har i denne uge skrevet om en midtfynsk far, der er forsvundet med sin datter, Jennifer, på snart 10 måneder.

Nu fortæller 26-årig ZS, der er mor til Jennifer, hvordan det er at være nybagt mor i sådan en situation.

ZS, der studerer økonomi og datalogi, blev gift sidste december efter at have kendt sin mand i nogle år. Den 13. januar i år fik de sammen datteren Jennifer. Familien bor sammen i et hus den midtfynske by, Årslev.

Men for snart halvanden uge siden endte store uoverensstemmelser i deres parforhold med, at de valgte at blive skilt. Siden har de aftalt at bo hver for sig og have datteren på skift.

Da ZS afleverede Jennifer torsdag morgen til hendes mand, kom han aldrig til dagplejemoderen for at aflevere datteren.
Og da det mandag morgen var ZS's tur til at have datteren, kom han ifølge ZS aldrig og afleverede Jennifer hos dagplejemoderen.

- Han havde ringet til vores dagplejemor og sagt, at Jennifer var syg. Jeg fik først besked mandag aften, hvor min svigermor, som jeg normalt har et rigtig godt forhold til, skriver til mig, at jeg ikke skal have min datter og at min mand er stukket af med hende, fortæller ZSe til Dagens.dk. 

Læs også: Politi: Far har ikke bortført datter

ZS har derfor ikke set sin datter i en uge nu.

- Det er forfærdelig ubehageligt. Jeg er ked af det og dybt dybt bekymret for min lille pige, lyder det fra ZS. Hun vælger at fortælle sin historie til Dagens.dk, fordi hun føler, det er den eneste, hun efterhånden kan gøre. En desperat mors råb om hjælp til at få sin datter tilbage.

- Jeg har naturligvis kontakt til politiet, kommunen, statsforvaltningen og min advokat. Men ingen kan gøre det store for mig, fordi vi er fælles om forældremyndigheden. Det er jo ikke kriminelt, det min mand gør. Men dybt frustrerende. Jeg er ked af, at jeg på denne måde skal udstille sagen for offentligheden, udstille min mand og andre involverede.

- Jeg gør det dels i håb om, at min mand kommer tilbage med Jennifer, så vi kan finde en løsning - og dels for at vise, at der er et brist i det danske samfund i sådan en situation som denne, siger ZS, der savner at se og mærke sin datter igen.

Derfor har hun i en uge nu sovet i selskab med Jennifers dyne og bamse.

Fyns Politi har tidligere på ugen udtalt til Dagens.dk, at der er tusindvis af lignende tilfælde, hvor ægtepar bliver uenige og ikke overholder aftaler med at aflevere deres fælles børn til hinanden - men at det normalt ikke er sager, som politiet kan tage sig af, da der ikke er tale om kriminelle handlinger. Men mange forældre står altså i samme situation som ZS.

- Jeg er som mor fuldstændig magtesløs. Der er partshøring i statsforvaltningen midt i november, men hvis min mand ikke dukker op der, trækker sagen i langdrag. Imens ved jeg intet om, hvordan min datter har det, siger ZS. 

Læs også: Datter photoshopper sig selv ind på gamle billeder af sin mor

Som mange andre nybagte mødre har ZS været sammen med Jennifer hver eneste dag, og knyttet et tæt bånd mellem mor og datter.

- Jeg spekulerer på, om hun har en seng at sove i. Om hun får den mad og næring, hun skal have. Når jeg spiser, tænker jeg på, om hun også får frikadeller og kartofler, eller om hun kun får sin sutteflaske. Jeg går som alle andre mødre op i, hvordan hun trives. Jeg er bekymret for hende. Jeg er bekymret for hendes udvikling, sprog og motorik. Jeg er bekymret for alt. Hvis jeg bare kunne få sikker vished om, at hun trives, vil jeg være glad. Men er først rolig og lykkelig, når jeg igen har hende i mine arme, siger ZS.

Livstegn fra faderen
Siden beskeden fra hendes svigermor, har ZS kun hørt fra folk, der har reageret på Facebook, hvor hun har råbt om hjælp til at finde hendes datter. Her har hun løbende fået tip fra folk, der har set hendes mand og datter på sønderjyske tankstationer for at skifte ble og varme sutteflasker.
Men omkring klokken 16 i eftermiddag (torsdag 6. november) skrev ZS's mand for første gang til hende i en besked på Facebook.

Læs også: Far går amok på sin seks-årige søns mobbere

- Der stod blandt andet, at han tog på ferie sammen med Jennifer nu. Og at min datter har det godt. Det er rart at vide, at der er respons. Men jeg er ikke mere rolig, for han ville aldrig indrømme, hvis Jennifer ikke havde det optimalt. Jeg synes ikke, det er holdbart at køre rundt og skjule sig. Det er synd for min datter. Hun har som alle andre børn brug for faste rammer. Og hun må også savne sin mor, mener ZS.

Hun har derfor allerede taget sine forholdsregler og kontaktet en sundhedsplejerske, for at forberede sig på, hvordan hun bedst og nemmest får Jennifer ind i en normal rytme igen, når hun forhåbentlig kommer hjem til Fyn.

- Jeg tror og håber stadig på, at de kommer tilbage og vi finder en holdbar løsning sammen. Men det jeg frygter allermest er, at min mand permanent flytter til udlandet og jeg aldrig får min datter at se igen, siger ZS efterfulgt af en trist stilhed. 

Opdateret 16/2-2018: Dagens.dk har efter ønske fra SZ. anonymiseret ZS, så hendes navn ikke længere fremgår af artiklen af hensyn til fremtidige jobmuligheder.

 

Dagens Gossip