Ekspert advarer om kommende atomøvelser

Skrevet af Mathias Nielsen

16/10/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I de kommende uger vil både NATO og Rusland afholde atomøvelser, og det bekymrer en dansk ekspert i sikkerhedspolitik.

Dagens topnyheder

Mandag indleder NATO en stor militærøvelse på det europæiske kontinent. Der er tale om alliancens årlige atomøvelse kaldet Steadfast Noon, som har til formål at træne brugen af atombomber på det europæiske kontinent.

Øvelsen skal efter planen køre i 13 dage, altså frem til 30. oktober. Og det er her det bliver lidt specielt, for i samme periode forventes Rusland også at afvikle sin årlige atomøvelse kaldet Grom.

Den finder normalt sted i slutningen af oktober måned. Dermed kan vi altså gå ind i en periode, hvor to fjender kommer til at have atomøvelser ikke frygtelig langt fra hinanden.

Læg dertil den nuværende stemning mellem Vesten og Rusland. Ikke just en god kombination.

NATO understreger dog, at atomøvelsen ikke skal ses i relation til den sikkerhedspolitiske situation i Europa.

Tidligere på ugen udtalte NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, at det er nødvendigt at gennemføre øvelsen den anspændte situation til trods.

- Nu er det rigtige tidspunkt til at stå fast og tydeligt vise, at NATO er der til at beskytte og forsvare alle allierede. Det ville sende et meget forkert signal, hvis vi pludselig nu aflyste en rutinemæssig, længe planlagt øvelse på grund af krigen i Ukraine, sagde han ifølge TV 2.

Spørger man en dansk ekspert i sikkerhedspolitik, så er de kommende øvelser bestemt ikke godt nyt for freden. Han kalder øvelserne for langt farligere end normalt.

- Når de vestlige og russiske øvelser sker samtidigt og på et tidspunkt, hvor man mere end nogensinde før taler om en reel risiko for brugen af atomvåben, skaber det en farlig situation, som bestemt ikke er ønskværdig, siger professor Ole Wæver fra Københavns Universitet.