Ekspert i det åndelige afslører: Sådan kan du se, om et spøgelse er ægte

Skrevet af Morten Larsen

22/07/2015
Disse ting er værd at holde øje med, når du skal afgøre, om du har mødt et ægte spøgelse.

Mest læste i dag

De kunne ikke tro deres egne øjne, da de fik fremkaldt fotografierne fra besøget på kirkegården.

Det var en forårsdag i 1959 og Mrs. Mabel Chinnery og hendes mand var taget hen for at besøge det gravsted, hvor den engelske kvindes mor lå til hvile.

Her havde de taget en række fotografier af gravstedet, men nu gik turen så småt hjemad.

Inden Mrs. Mabel Chinnery satte sig ind i bilen, tog hun kameraet frem og tog et sidste billede - denne gang af hendes mand, der sad alene og ventede på hende bag rettet.

Da de fik fremkaldt fotografiet, kunne de dog se, at en blind passager havde sneget sig med på billedet.

Ægteparret kunne se, at den afdøde mor sad og stirrede ind i kameraet fra en plads på bagsædet.

I over et halvt århundrede har fotografiet fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på folk, når de har stødt på billedet i blade og bøger om spøgelser.

Spørger man Niels Gudiksen, der står bag hjemmesiden Overnaturligt.dk, så er der ingen grund til at ryste i bukserne over billedet.

- Der er ingen tvivl om, at det er falsk, siger Niels Gudiksen og forklarer, at datidens manglende muligheder for manipulation af billeder på computere ikke var en hindring for at fuske med fotografier.

- I gamle dage fandt man ud af, at man kunne 'løfte' dele af et billede, typisk et ansigt eller en hel person, over på et andet fotografi, så det faktisk så meget ægte ud, siger Niels Gudiksen.

Ligner ikke os
Hvor skeptikere ikke har meget fidus til tanken om spøgelser og ånder, så er sagen en helt andet i Holsterbro.

Her står 23-årige Niels Gudiksen i spidsen af det tre mand store hold, der i flere år har undersøgt alt fra gamle kroer til tidligere børnehjem for paranomale aktiviter.

Den jyske spøgelsesjæger kigger kort på et ældre fotografi af en gennemsigtig skikkelse, der står og spøger foran et altrer i en engelsk kirke.

- Du kommer aldrig til at se et spøgelse, der står i fuld figur og kigger direkte ind i et kamera, siger Niels Gudiksen, der lynhurtigt afviser fotografiet som falsk.

Ifølge holstebroeren skal man ikke regne med at støde på afdøde ånder, der i størrelse og udseende ligner et levende mennesker.

- Det krævet meget energi for spøgelset at vise sig, siger Niels Gudiksen.

Han forklarer, at alverdens spøgelsesjægere skal være tilfredse, hvis de ser et mindre omrids eller en mørk skygge, når de jagter det uforklarlige med måleinstrumenter og stor nysgerrighed. 

Forsvandt ind i væg
Ifølge Niels Gudiksen skal man holde øje med små prikker, hvis man vil se et glimt af et spøgelse

Spøgelsesjægerne er nemlig interesseret i at nærstudere deres billeder og videoer for sære små prikker, der for de fleste mennesker oftest vil opfattes som et støvkorn eller et insekt.

Læs også: Her er de mest hjemsøgte steder i Danmark

Men for folk, der tror på eksistensen af spøgelser, kan de små prikker være en såkaldt orb - det synlige bevis på åndelig tilstedeværelse.

En enkelt gang stødte Niels Gudiksen dog på noget væsentligt større end de prikkede partikler - det skete, da han og resten af holdet bag Overnaturligt.dk undersøgte den forladte stationsbygning i den vestjyske landsby Troldhede.

I mørket i den tomme og hærgede bygning så Niels Gudiksen det, som han beskriver som sit stærkeste møde med den åndelige verden.

- Jeg stod sammen med en af de andre på den øverste etage af bygningen. Vi kiggnede ned ad gangen og så en skikkekse, der forsvandt ind i en væg. Det var en utrolig oplevelse, som jeg aldrig glemmer, siger Niels Gudiksen.

Følg Dagens Tips og Tricks for flere lignende artikler: