Ekspert i radioprogram: Putin har en plan for invasion af Bornholm klar

Skrevet af Nicolai Busekist

108 uger siden

|

21/04/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rusland og Vladimir Putin har en plan for invasion af Bornholm klar. De har endda udpeget og trænet militærenheder til invasionen.

Dagens topnyheder

Bornholm kan ende med at blive invaderet af russiske styrker, der har udpeget og trænet særlige militærenheder til dette formål. En sådan invasion vil kunne ske som led i et eventuelt russisk angreb på de baltiske lande.

Sådan lyder det fra Jeppe Trautner, ekstern lektor i europæisk sikkerhedspolitik på Aalborg Universitet og major af reserven, til Radio4.

Han fortæller desuden, at der er grund til at være bekymret for, at russerne beslutter at indlede et angreb på de baltiske NATO-lande. Hvis dette skulle ske, er der også en risiko for, at russerne invaderer Bornholm, hvilket de allerede har en plan for.

Jeppe Trautner fortæller til Radio4, at han mener, at den russiske præsident, Vladimir Putin, gennem flere år har arbejdet på at en plan for en russisk invasion af Bornholm.

"De har enheder, der er udpeget til at tage Bornholm, øvet at tage Bornholm, og i øvrigt er det de samme enheder, der har øvet at tage den svenske ø Gotland, der ligesom Bornholm ligger i Østersøen, og som gør, at man kan lukke Østersøen for NATO. Så Gotland og Bornholm er truet fra russisk side," siger han til Radio4.

Ifølge Jeppe Trautner har Sverige valgt at tage truslen seriøst, hvilket har fået dem til at opruste på Gotland. Danmark har dog endnu ikke taget et tilsvarende skridt, hvilket kan øge truslen mod Bornholm, lyder det.

Han fortæller, at han har bygget sin analyse på russiske styrkers sammensætning og øvelsesmønster. Derudover afslører han, at det vil være de russiske specialstyrker fra Spetsnaz, der vil stå for de indledende angreb, men at de vil få støtte fra både skibe, helikoptere og luftlandsyrker.

Årsagen til, at Bornholm kan blive invaderet er, at øen kan bruges til at lukke for Østersøen. Placerer russerne missiler på solskinsøen, er der nemlig lukket ned. Han mener dog ikke, at der er en militær trussel mod Bornholm, hvilket Forsvarets Efterretningstjeneste også mener.

Jeppe Trautner fortæller, at den invasionsstyrke, der ville skulle invadere Bornholm, for tiden er i Sortehavet. Når de vender retur til Kaliningradenklaven, der er tæt på Bornholm, vil der igen være 'en aktuel trussel mod Bornholm'.