Ekspert om banktest: Spændende at følge markeder mandag

Skrevet af admin

26/10/2014

Dagens topnyheder

Dumpet. Det er den besked, 25 banker har fået, efter at den Den Europæiske Centralbank har tjekket helbredet hos storbanker i eurozonen.

Det bliver spændende at følge, hvordan markederne mandag vil reagere på stresstesten, fortæller Jesper Rangvid, professor ved Copenhagen Business School.

- Som jeg vurderer det, vil man nok sige, at det har været en god gennemgang. Det virker ikke til, at stresstesten har fået særlig mange til at knække halsen. Men det er svært at spå om, siger han.

I alt 130 banker blev testet for at få ryddet op i sektoren, inden den europæiske bankunion træder i kraft i starten af november.

12 af de banker, der ikke klarede sig igennem, har over de seneste måneder taget så mange initiativer til at polstre sig, at de i dag ville klare sig igennem. Derfor er det kun de resterende 13 banker, der har fået besked på at rette op.

Bankerne har nu to uger til at fremlægge en plan for, hvordan de vil lukke det likviditetshul, som de ifølge ECB opererer med. Det skal lukkes i løbet af de næste seks til ni måneder.

I de 10 EU-lande, som ikke er med i euroen, blev de største banker også undersøgt. Derfor er de danske banker blevet testet, selvom regeringen endnu ikke har taget stilling til, om Danmark skal deltage i bankunionen.

Danske Bank, Nykredit, Jyske Bank og Sydbank, klarede sig alle igennem testen, og det samme gjorde Nordea, der blev testet af de svenske myndigheder.

Jesper Rangvid, som blandt andet stod bag den rapport om finanskrisens følger, der satte gang i arbejdet med regulering af realkreditinstitutterne, glæder sig over, at de danske banker er robuste.

Men det kan også få betydning for dansk økonomi, om tilliden til eurozonens banker bliver styrket efter helbredstjekket.

- Hvis markederne mener, at der ikke er fundet for mange lig i lasten, kan det være et lille bidrag til, at der kommer gang i eurozonen, og hvis det går bedre i eurozonen, så kan det også have en vis positiv afsmitning på dansk økonomi, siger professoren.

/ritzau/