Ekspert om bortført dansker: Så farlig er Syrien

Skrevet af admin

04/01/2014

Mest læste i dag

I Syrien sker der vanvittige ting, og både regimet og oprørsgrupper kan finde på at bortføre nødhjælpsarbejdere.

Det fortæller Peter Seeberg, studieleder på Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet.

- Under de forhold, som er i Syrien i øjeblikket, må man sige, at alt kan ske, siger studielederen.

- Også noget så absurd som at bortføre en nødhjælpsarbejder fra Læger uden Grænser, fortsætter han.

Fredag kom det frem, at en dansker er blandt fem medarbejdere fra den internationale nødhjælpsorganisation Læger uden Grænser, der torsdag aften blev bortført i den nordlige del af Syrien.

Det er endnu uklart, hvem der har bortført dem.

- Vi ved, at der foregår uhyrligheder på begge sider af konflikten. Regimet har måske det største ansvar for de fleste af de ulykker, der er fundet sted, men der er jo desværre også foregået meget ubehagelige ting fra oprørsgruppernes side, siger Peter Seeberg.

I Syrien huserer alt fra oprørsgrupper, der består af almindelige syrere, som er imod regimet, til radikale grupper med tilknytning til internationale terrororganisationer.

Det er grupperinger, der har interesse i at skabe uro og ustabilitet i landet. Bortførelser kan dog også ske, for at grupperne kan indkassere en løsesum, fortæller studielederen.

Og både regimet og oprørsgrupperne kan forsøge at skræmme udenlandske nødhjælpsarbejdere væk for at forhindre, at udlandet blander sig i konflikten.

- Men i sagens natur er det, vi siger, meget spekulativt, fordi vi ikke aner, hvad der er foregået, fastslår Peter Seeberg.

- Syrien er en slagmark, hvor alle mulige interesser er på spil.

Ifølge et dokument fra FN fra november er 12 FN-ansatte og 32 medarbejdere fra Røde Halvmåne, Røde Kors' søsterorganisation, blevet dræbt i Syrien siden marts 2011.

/ritzau/