Eksperter med opråb: Ny coronavariant undslipper i ekstrem grad immunitet

Skrevet af Mathias Nielsen

20/09/2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny subvariant kan gøre den kommende vinter fuld af høj smitte, lyder advarslen fra flere eksperter.

Mest læste i dag

I flere måneder har der været stille, når det gælder nye coronavarianter. 2022 har således været den første sommer siden 2019 hvor festivaller og andre sommertraditioner har kunne løbe af stablen helt uden restriktioner.

Nu er sommeren gået på held, efteråret er over os og derfor skal vi måske igen til at tænke på den virus, der har gjort livet væsentligt mere besværligt de sidste par år.

Subvarianten BA.2.75 er en undervariant af BA.2, der i vinter lagde danskerne på langs i tusindvis, og den har fået flere eksperter til at kigge med bekymrende øjne. 

BA.2.75.2. ser nemlig ud til i højere grad end nogen anden variant indtil nu at kunne undslippe antistoffer fra både tidligere infektion og vaccination.

Det skriver den svenske professor Benjamin Murrell ved Karolinska Institutet i Stockholm på Twitter.

Faktisk bruger han ordet ”ekstrem” om graden, som varianten ser ud til at kunne undslippe de antistoffer, kroppen har fået enten via smitte og/eller vaccination.

Udmeldingen kommer på baggrund af et studie af prøver fra bloddonorer i Stockholm, som Benjamin Murrell selv er medforfatter på.

Den danske professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, forklarer til TV 2, at andre varianter har haft mutationer, hvor varianten måske nok så ud til bedre at kunne undvige immuniteten fra antistoffer, men at mutationerne samtidig er gået ud over variantens evne til at smitte folk. Det ser dog ikke ud til at være tilfældet med BA.2.75.2.

- Det er ikke så godt. For hvis du har en variant, som i princippet er lige så smitsom og samtidig kan undslippe immunitet, så har den gode muligheder for at sprede selv i en højt vaccineret befolkning, siger han til TV 2.