Eksperter: Nu skal der reformer på bordet i Ukraine

Skrevet af admin

27/06/2014

Mest læste i dag

Den omfattende frihandels- og samarbejdsaftale mellem EU og Ukraine, som toplederne fredag morgen satte underskrifter på, bør være startskuddet til et opgør med et forældet system og omfattende korruption i Ukraine.

Ellers kan landet ikke høste fordelene af det nye fornuftsægteskab med EU, vurderer Søren Riishøj, lektor ved Syddansk Universitet.

- Det er en frihandelsaftale, som skal gennemføres. Det er ikke bistand. Så om det vil betyde økonomisk fremgang for Ukraine afhænger helt af, om den ukrainske økonomi bliver omstillet, så den bliver langt mere konkurrencedygtig end i dag, siger han.

- Det vil kræve blod, sved og tårer, når de reformer skal gennemføres. Det er helt fra bunden, siger Søren Riishøj.

EU's 28 stats- og regeringschefer og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, skrev fredag morgen under på den sidste del af den omfattende frihandels- og associeringsaftale, som har været central i Ukraine-krisen.

Aftalen skal bringe Ukraine tættere på EU økonomisk ved at gøre det nemmere for parterne at handle på tværs af grænserne og gradvist at integrere Ukraine i Den Europæiske Unions indre marked. Men der er kæmpestore sten på vejen.

Ifølge Søren Riishøj er den samlede ukrainske økonomi kun på størrelse med Finlands og nationalproduktet per indbygger er kun en tredjedel af Polens.

De store udfordringer er omfattende korruption og et oligarkisk system, hvor en lille elite sidder på magten og ikke betaler skat, og hvor stat og forretningsliv er filtret ind i hinanden.

- Oligarkerne betaler stort set ikke skat. De anbringer i stor stil deres penge i udlandet - omkring 100 milliarder dollar er det beregnet til i anbringelser af penge i udlandet, siger Søren Riishøj.

- Når staten ikke får penge, så kan man jo ikke finansiere et domstolssystem, toldsystem og militær, siger han.

Men spørgsmålet er, om der er den nødvendige vilje til at lave et system om, hvor dem, der sidder på magten, høster de fleste fordele, siger også Karsten Jakob Møller, senioranalytiker ved Dansk Institut For Internationale Studier.

- Jeg tror, at der er mange ukrainere, der meget gerne vil se sådanne reformer gennemført. Problemet er den politiske elite. Dem, der sidder på magten i Kijev, har for de flestes vedkommende været involveret i det her system og har part i det, siger han.

- Så spørgsmålet er, om de virkelig er villige til at give afkald på de forskellige privilegier, de har haft gennem mange år. Det kan jeg have mine tvivl om, tilføjer han.

/ritzau/