EL kræver CO2-udslip sænket som aftalt

Skrevet af admin

18/06/2014

Mest læste i dag

I 2020 skal det danske CO2-udslip sænkes med 40 procent i forhold til niveauet i 1990 som aftalt i energiforliget.

Det kræver Enhedslisten som forligsparti, nu da regeringen har aftalt rammerne for en vækstplan med Venstre. Aftalen udskyder blandt andet havvindmølleparken Kriegers Flak i to år og lægger et prisloft over kystnære vindmøller.

- Vi går til forhandlingerne med det soleklare mål og krav, at man for det første ikke må slække på de grønne ambitioner. Både i forhold til CO2-reduktion og mål for vindenergi, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i forbindelse med forhandlinger onsdag.

- For det andet skal finansieringen være socialt bæredygtig. Det kan ikke nytte, at folkepensionister skal betale for, at de store virksomheder skal få rabat på at bruge energi, siger hun.

Også SF vil stå fast på en grøn udvikling i energipolitikken, selvom SR-regeringen har indgået en blå aftale med Venstre om at gøre det billigere for virksomheder at bruge strøm.

- Vi må ikke sænke vores CO2-ambitioner. Det går vi ind og siger til regeringen. Vi kommer ikke til at acceptere, at vi sænker CO2-ambitionerne. Vi skal nå 40 procent i 2020. Det har vi både forpligtet os til i regeringsgrundlaget, og det er indskrevet i klimaloven, siger Pia Olsen Dyhr.

Vækstaftalen fjerner brændeafgiften og sænker PSO-afgiften på opvarmning med 13,2 milliarder kroner indtil 2010. Det skal især forbedre konkurrenceevnen for virksomheder, der bruger meget energi, som gartnerier eller cementvirksomheden Aalborg Portland.

Finansminister Bjarne Corydon(S) lægger dog op til, at klimaambitionerne vil blive indfriet.

- Vores opgave har været at sikre, at energiaftalen kan køre videre. At den ikke bliver saboteret af de borgerlige partier. At vi får sikkerhed for, at de grønne investeringer, der skal ske i vindmøller, som vil give mange job, kommer til at finde sted, siger Bjarne Corydon til TV2 News.

Han fastslår, at regeringens to støttepartier har en "god pointe" i at pege på klimamålene, og det vil regeringen drøfte videre med EL og SF.

/ritzau/