El Niño skaber katastrofe i øst og blomsterhav i vest

Skrevet af admin

30/10/2015

Mest læste i dag

Mens verdens ledere diskuterer, hvad man skal stille op med Indonesiens skovbrande, som kaldes en kæmpe bombe under klimaet, så oplever Chile en helt anden effekt af årsagen til disse brande.

Vejrfænomenet El Niño vender op og ned på klodens klima, og i Chile står et af verdens tørreste steder i blomst og lyser som aldrig før.

Et enormt blomstertæppe ligger over Atacama-ørkenen og lyser med en styrke, man ikke har set i årtier, skriver nyhedsbureauet AFP.

De gule, røde, lilla og hvide blomster har dækket ørkenen, hvor temperaturen på denne tid af året normalt ligger på 40 grader celsius.

- I år er noget særligt. Regnen har gjort dette år til det mest spektakulære de seneste 40 eller 50 år, siger Raul Cespedes fra universitetet i Atacama.

El Niño, som er temperaturændringer i havstrømme, der både påvirker lokalt og globalt, har været ekstra stærk i år.

Det har blandt andet medført voldsom regn på verdens tørreste steder, mens andre steder, hvor regn er meget vigtig, ikke har fået noget vand.

I Indonesien kæmper tusindvis af brandfolk på anden måned med store skovbrande på Borneo, og hele regionen er indhyllet i røgtåger.

Lokalt forårsager det helbredsproblemer for mennesker, som har svært ved at trække vejret, og det er samtidig en katastrofe for klimaet.

Der er bundet enorme mængder CO2 i de tørvesumpe, som den brændende regnskov vokser i. Den er ekstra tør i år på grund af El Niño, og brandene er meget svære at slukke, fordi de ulmer i tørvesumpene.

- Når folk tænker på klimaet, tænker de kun på skorstene og udstødningsrør, men dette er helt klart den største klimahistorie på planeten i øjeblikket, siger Rolf Skar fra Greenpeace USA til Washington Post.

Situationen i Chile er heller ikke ren blomsteridyl.

Kraftig regn tidligere på året medførte voldsomme oversvømmelser, som kostede mindst 30 mennesker livet.

Blomsterne trækker flere turister til området. Det anslås, at 40 procent flere turister har besøgt regionen i år.

/ritzau/