Én mand havde stor magt i krakket rigmandsbank

En enkelt mand svingede i den grad taktstokken i den lille rigmandsbank Capinordic Bank.

Han er ansvarlig for tab, men slet ikke i det omfang, som Finansiel Stabilitet har hævdet, fastslår Østre Landsret fredag.

Lasse Lindblad er blevet kaldt bankens fodermester, fordi han var dygtig til at skaffe kunder.

Han var direktør i det selskab, som ejede banken, og var desuden bestyrelsesmedlem.

Men i flere tilfælde gav han beskeder om bevillinger af lån, som måtte forstås som direkte ordrer.

Ansatte har fortalt, at kulturen i banken var sådan, at "det var meget vanskeligt at sige Lasse Lindblad imod," står der i dommen.

Sammen med to andre topfolk er Lindblad dømt til at erstatte tab på i alt 90,5 millioner kroner på en række risikable engagementer.

Capinordic bevilgede lån til en snæver kreds af forretningsfolk, og det var risikabel forretningsmodel, konstaterer dommerne.

I retssagen har Finansiel Stabilitet hævdet, at det var Lindblads og to andre sagsøgtes uansvarlige opførsel, som førte til bankens kollaps i 2010.

Den påstand vil landsretten ikke skrive under på. For eksempel peger de på, at Finanstilsynet var bekendt med en række af de forhold, som ifølge Finansiel Stabilitet var uforsvarlig långivning.

Bankens konkurs kan ikke forklares med de tre mænds handlinger, sådan som Finansiel Stabilitet har hævdet.

Dommerne bemærker også, at Finansiel Stabilitet ikke har fremlagt sagkyndige udtalelser om hvilke krav, der kan stilles for kreditgivning.

Man skal være forsigtig med generelt at tilsidesætte forretningsmæssige skøn. Til gengæld har dommerne været på vagt i de tilfælde, hvor et lån var til fordel for en af de tre sagsøgte mænd.

Ni ud af en stribe vurderede lån er Lasse Lindblad, Henrik Juul og Claus Ørskov blevet kendt erstatningsansvarlige for.

/ritzau/

 

Dagens Gossip