En mors opsang: Lad børn lege i stedet for at tænke på udseende

Skrevet af Alexander Klemp

17/04/2015

Mest læste i dag

- Nu er jeg gal! Nu siger vi STOP!-

Sådan indleder den svenske mor Elin Pettersson et opslag på sin facebook i tirsdags. Et opslag som har resulteret i næsten 18.000 delinger. 

Årsagen til Elins vrede skyldes, at hendes 9-årige datter kom hjem fra skole i tårer. Hun var blevet drillet med, at hun ikke gik i mærketøj. 

Dette fik Elin til tasterne og reflektere over børn og unges behov for at klæde sig i kendte og dyre mærker, og hvordan voksnes idealer om udseende har spredt sig til børn. 

Læs også: Rørende reaktioner: Par overrasker familie og venner med ‘hemmelige’ tvillinger

- Jeg sagde til hende, at hun da har et mærke på. Der står H&M i dit tøj. Jeg svarede selvfølgelig ikke, at eftersom hun kun går i 2. klasse, så burde hun ikke have den fjerneste idé om, hvordan voksne dømmer/fordømmer andre på deres tøj, bil, udseende, farve, krop, status og levestandard,- skriver Elin. 

- Min datter skal ikke høre (eller sige til nogen), at hun er for tyk, skal bruge bh inden hun har bryster eller skal gå noget bestemt tøj for at passe ind,- forsætter hun. 

Elin skriver videre, at hendes datter jo kun er ni år, og har nok at gøre med at lære at sidde stille i timen og lave sine lektier.

- Jeg nægter at tro og ønsker ikke, at tiden allerede er kommet, hvor os forældre og værger er sunket så dybt, at vi giver vores unge børn overfladiske værdier i hovedet. Tror vi virkelig på, at vores barn får det bedre af at vide, at jakken har kostet 900 kroner eller bukserne koster 700 kr og er noget fransk design?

Læs også: Kommende mor i chok: Troede hun var højgravid, men sandheden var hjerteknusende

Hun mener ikke, at børn skal foregive at være små voksne med falske bryster og bh, eller få at vide, at mor er for tyk til den nyeste jeans-mode. 

- Mine børn render rundt i brugt tøj. Det bliver alligevel beskidt, når de leger udenfor. Bh'er er til når du får bryster,- skriver hun.

Hun slutter af med at opfordre alle forældre og voksne til at give børnene en pause og lade børn være børn. At stoppe fordomme og fokus på udseende. 

Hun spurgte også hendes datter, hvad mærketøj er for noget?

- Det ved jeg ikke,- svarede hun.

 

Hvad synes du om Elins opsang?

 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: