En usædvanlig solrig og varm sommer i vente: Her er DMIs sommerprognose

04/06/2023 09:30

Henrik R

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ifølge DMI ser det ud til, at sommeren i 2023 kommer til at byde på mere sol og varme end normalt. Højtryk over Nordeuropa dominerer vejrudsigten i de første sommermåneder, hvilket generelt vil medføre stabilt og tørt vejr.

Mest læste i dag

Det forventes, at juli bliver domineret af varmt og solrigt vejr. Flere globale prognosemodeller peger på et dominerende højtryk over Nordeuropa. Der er dog uenighed blandt modellerne om det nøjagtige område, hvor højtrykket vil være mest fremherskende.

Den mest sandsynlige placering for højtrykket i gennemsnit synes at være i området mellem Skandinavien og Island. Dette vil resultere i stabilt, tørt vejr, og en relativt varm og tør luftstrømning fra nordlige eller østlige retninger. Den overordnede prognose antyder, at vi kan forvente en eller flere varmebølger i løbet af måneden.

Imidlertid kan højtrykket i visse perioder forskydes nordpå, hvilket potentielt kan introducere mere ustadigt vejr med flere skyer og mulighed for regn- eller tordenbyger fra Sydeuropa.

August: Mere omskifteligt vejr, men stadig varmt

Prognosen for august er naturligvis usikker så langt ud i fremtiden, men de fleste prognosemodeller antyder, at højtrykket fortsat vil dominere over Nordvesteuropa. Dette vil i så fald betyde, at vi får perioder med tørt og varmt vejr og gode solchancer.

Dog ser det ud til, at vejret ikke vil være helt stabilt i august, selv om højtrykket forventes at dominere over Nordvesteuropa. I flere omgange kan der komme skyer med regn eller byger, og hvis luftmassen bliver tilpas ustabil, kan det potentielt føre til lummervarme og kraftige byger med torden.

Potentiel ændring i vejrbilledet

Der er dog også en mindre sandsynlighed for, at højtrykket forskydes mod nordvest, op til Island og Grønland. I dette tilfælde kan et lavtrykstrug etablere sig over Nordeuropa og Skandinavien, hvilket potentielt kan føre til generelt mere ustadigt, vådere og lidt køligere vejr.

Samlet set ser sommeren ud til at blive varmere, tørrere og mere solrig end normalt, men med mulighed for perioder med regn- eller tordenbyger. Temperaturer ventes at ende omkring, lidt eller noget over det normale. Nedbørsmængderne ser ud til at ende lidt eller noget under det normale, dog med mulighed for store regionale forskelle i forbindelse med byger.

Som altid skal vi huske, at prognoser er usikre, og selvom de er baseret på avancerede modeller, er vejret altid fuld af overraskelser. Så selvom vi kan forvente en varm og solrig sommer, er det altid en god idé at holde et øje med den daglige vejrudsigt.