Enhedslisten er positiv over for øget grænsekontrol

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kan muligvis sikre sig opbakning til øget grænsekontrol fra Enhedslisten.

I hvert fald fastslår Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, at det kan være fornuftigt at forhindre narkotika- og menneskesmugling med øget grænsekontrol, som Thorning lægger op til i sin åbningstale.

Til gengæld er Enhedslisten "rystet" over, at regeringen vil begrænse asylansøgeres ret til at få familien til Danmark.

Thorning fastslog i sin åbningstale, at en flygtning, der er i Danmark under midlertidig beskyttelse, ikke skal have krav på at få familien til Danmark det første år, efter han eller hun har fået opholdstilladelse.

- Jeg forstår ikke, at en regering med deltagelse af De Radikale kan mene, at flygtninge skal afskæres fra deres familier, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun efterlyser samtidig, at statsministeren sætter handling bag ord som "fællesskab" og "velfærd"

- Virkeligheden er jo, at vores fællesskab er blevet undergravet af de mange nedskæringsreformer, som regeringen har gennemført.

- Jeg tror, at mange lønmodtagere har svært ved at genkende de fine ord om fællesskab, når de samtidig oplever, at deres tryghed er alvorlig forringet af dagpengereformen og kontanthjælpsreformen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun mener samtidig, at historier om ældre mennesker, der får gammelt vakuumpakket mad, eller går med ble fordi der ikke er tid til at hjælpe dem på toilettet, er eksempler på, at det er gået alt for vidt med effektiviseringer og nedskæringer i velfærden.

- Der er i den grad brug for handling, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der til gengæld roser Thorning for at afsætte 100 millioner kroner til at hjælpe mennesker, der er ramt af demens, og deres pårørende.

- Men der er brug for meget mere, hvis denne her regering skal have genoprettet et velfærdssamfund, som har været hårdt ramt efter krisen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

/ritzau/