Enhedslisten: Regeringen sylter nye partistøtteregler

Skrevet af admin

09/03/2015

Dagens topnyheder

De nye partistøtteregler, der skal skabe mere åbenhed om, hvem der støtter de politiske partier, og som regeringen lovede i regeringsgrundlaget, har lange udsigter, og det skyldes, at regeringen har syltet sit eget løfte til vælgerne.

Sådan lyder anklagen fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Regeringen nedsatte i foråret 2014 et udvalg, der skulle have afleveret en rapport om partistøtten efter sommerferien. Rapporten blev angiveligt afleveret i november, men siden har regeringen intet foretaget sig, lyder det fra Enhedslisten.

Ifølge Ritzaus oplysninger barsler regeringen dog med et forslag, der bliver fremlagt inden påske.

- De nuværende regler forhindrer vælgerne i at se, hvem der sponsorerer politikerne og partierne. Det, synes jeg, er et demokratisk problem. Derfor har vi i Enhedslisten kæmpet i årevis for at få reglerne ændret, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

De danske regler siger, at sponsorer ikke skal opgive deres navn, hvis de giver under 20.000 kroner i støtte. Og hvis de giver mere end 20.000 kroner, skal partiet oplyse sponsorens navn, men ikke beløbets størrelse i partiets officielle regnskab.

Men det bliver omgået på flere måder. Blandt andet ved at udbetale 19.999 kroner til de enkelte medlemmers kampagne frem for store beløb til partiet, samt ved at indbetale større beløb via en såkaldt erhvervsklub, der så står som giveren af de nogle gange meget store beløb.

Sidste år har især Berlingske afdækket, hvordan en række borgerlige politikere har modtaget beløb over 20.000 kroner uden at opgive det, som de skulle.

Johanne Schmidt-Nielsen slår fast, at uanset om pengene kommer fra fagbevægelsen eller store virksomheder, eller om de tilfalder rød eller blå blok, så har vælgerne ret til at få det at vide.

Enhedslisten foreslår, at alle donationer over 5000 kroner - om det så er i form af penge eller andre typer af bidrag - skal offentliggøres med navns nævnelse.

- Min frygt er selvfølgelig, at de gamle systempartier er i gang med at stikke en kæp i hjulet på arbejdet med nye regler, siger Johanne Schmidt-Nielsen, forud for det kommende valg, der tegner til at blive det dyreste i danmarkshistorien.

/ritzau/