Enhedslisten vil ændre i lov om medarbejderinvestering

Skrevet af admin

14/11/2014

Mest læste i dag

Regeringen vil gøre det muligt via en lov, at kriseramte arbejdspladser kan oprette såkaldte medarbejderinvesteringsselskaber, hvor de ansatte putter en del af deres løn i en pulje. Det var det, der skete hos Danish Crown på Bornholm i sommer.

Lovforslaget er blevet førstebehandlet, og fredag er sidste dag, hvor der kan stilles ændringsforslag. Og der er en stribe på vej fra Enhedslistens medlem af beskæftigelsesudvalget, Christian Juhl.

- Vi har stillet en stribe ændringsforslag til regeringens lovforslag. Jeg synes, at regeringen har baseret sig for meget på arbejdsgiversiden. Og lovforslaget er dårligere, end det Danish Crown blev enige om med medarbejderne i sommer, siger Christian Juhl til Ritzau.

Det er blandt andet HK/Privat og HK Handel, der har kritiseret regeringens første lovforslag i skarpe vendinger. Der er allerede blevet luget en del ud blandt nogle fejl og mangler, men loven er stadig skæv, mener organisationerne.

- Der er intet krav om, at alle ansatte skal være med i et medarbejderinvesteringsselskab. Det betyder, at for eksempel direktørerne eller alle akademikerne kan slippe for at betale en del af deres løn, så medarbejderne på gulvet skal bære hele byrden, siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat.

Der er blandt andet et loft på, hvor meget den enkelte ansatte kan komme til at betale.

- Loftet på 30.000 kroner betyder, at dem med de laveste lønninger bliver hårdest ramt, siger Simon Tøgern.

- En direktør, der tjener en million om året, skal kun lægge 3,3 procent af sin løn i puljen, mens en almindelig medarbejder, der tjener 20-25.000 om måneden, skal af med 7,5 procent af sin løn. Det er helt skævt, siger Simon Tøgern.

Jakob Engel-Schmidt, der sidder for Venstre i beskæftigelsesudvalget, mener dog ikke, at det punkt står til at ændre. Men han peger på, at han også har et par ting, som han vil drøfte med erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S).

- Jeg mener, det er vigtigt at se på, hvordan en medarbejder, der bliver fyret, er sikret at få sine penge igen. Men jeg regner med, at vi kan arbejde tingene igennem med ministeren, siger han til Ritzau.

Loven skal senere på måneden til andenbehandling i folketingssalen, hvor der vil blive stemt om de ændringsforslag, der er fremsat.

/ritzau/