Enhedslisten vil tvinge banker til åbenhed om skattely

Skrevet af admin

13/04/2016

Dagens topnyheder

Banker som Nordea, Jyske Bank og Danske Bank bør frivilligt gå med til at offentliggøre navne på de selskaber, som de samarbejder med i udlandet. Også dem i skattely.

Det mener Enhedslisten, der gerne vil tvinge bankerne til at dele den information med myndighederne og borgerne ved lov, hvis de ikke selv gør oplysningerne tilgængelige.

- Vi kunne godt tænke os, at banker som Nordea og Jyske Bank offentliggør på deres hjemmesider, hvilke lande de arbejder i, og hvilke samarbejdspartnere de har i de lande.

- Så vil man for eksempel kunne se, om en bank samarbejder med et selskab som Mossack Fonseca, som har hjulpet velhavende mennesker med at gemme deres penge i skattely, siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til Ritzau.

Forslaget vil Enhedslisten bringe i spil, når de tre banker onsdag møder op til en offentlig høring i Folketingets skatteudvalg.

Høringen kommer oven på afsløringer af blandt andre Nordeas samarbejde med det Panama-baserede advokatfirma Mossack Fonseca, der ifølge et omfattende læk har hjulpet højt profilerede kunder over hele verden med at gemme penge i skattely.

- Nordea og Jyske Bank er blevet taget med fingrene i kagedåsen i forbindelse med lækket om Panama, men man sidder med en klar mistanke om, at vi kun har set toppen af isbjerget, siger Rune Lund.

Han mener, at en øget åbenhed om bankernes samarbejdsrelationer vil lægge et pres på at bekæmpe skattely.

- Det kan være med til at lægge et pres på bankerne, så de i højere grad end i dag tænker over, hvem de samarbejder med, siger han.

På forhånd har regeringen afvist et andet forslag fra Enhedslisten om at indføre en selvstændig paragraf i straffeloven om rådgivning om skatteunddragelse. Et forslag som til gengæld møder opbakning hos både S og Dansk Folkeparti.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har givet udtryk for, at han vil arbejde mere internationalt "og i mindre omfang nationalt med særregler".

Og den strategi støtter lektor Niels Johannesen fra Københavns Universitet med speciale i skattely, skriver Information.

- Jeg er langt hen ad vejen enig med ministeren. Der er sket rigtig meget på skatteområdet. For ti år siden var der stort set ingen risiko for at blive snuppet. Siden er der gennem EU, OECD og G20 lavet en række tiltag.

Lars Koch, programchef i bistandsorganisationen Ibis, er enig:

- I forhold til skattelovgivningen er det mit indtryk, at Danmark stort set har gjort alt, hvad man kan gøre.

/ritzau/