Er du blandt de heldige? Disse danskere får én hel måneds husleje betalt

Skrevet af Emil Martesen

06/02/2024
Foto: Shutterstock
Er du blandt de heldige?

Mest læste i dag

Der er god grund til at spidse øre.

En række danskere kan nemlig se frem til at få én helt måneds gratis husleje.

Sådan lyder meldingen i en pressemeddelelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet.

De almene lejere, som får én hel måneds gratis husleje, kommer i stedet for en mindre huslejenedsættelse i op til 12 måneder og skal ikke genansøge om boligstøtte.

Der har været en række udfordringer med Landsbyggefondens tilskud på 350 millioner kroner til midlertidige huslejenedsættelser i almene boligafdelinger, som Folketinget vedtog i juni 2023 som en del af inflationshjælpen.

Landsbyggefonden har opdaget, at visse husstande – hvis tilskuddet anvendes til huslejenedsættelser over en periode på 12 måneder – alt i alt vil få reduceret deres rådighedsbeløb, idet deres boligstøtte helt bortfalder. Derfor har det været nødvendigt at finde en anden model.

Det betyder, at huslejenedsættelsen er forsinket og først kommer til sommer. Til gengæld vil udsatte lejere få en hel måneds husleje betalt i stedet for en mindre huslejenedsættelse over en periode på 12 måneder og vil ikke på ny skulle søge om boligstøtte, som vil bortfalde den enkelte måned.

Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil lægger heller ikke skjul på, at det er beklageligt, at tilskuddet er forsinket, men at de nu har fundet en løsning:

"Det er naturligvis beklageligt, at Landsbyggefondens tilskud er forsinket. Nu har vi dog fundet en løsning, som sikrer, at ingen modtagere af tilskuddet vil stå med færre penge end før. Derudover fritager vi også modtagere af boligstøtte for at skulle genansøge".

Løsningen går ud på, at Landsbyggefondens tilskud til huslejenedsættelser anvendes til at dække en almen boligafdelings samlede husleje for en hel måned. Alle beboere i den pågældende afdeling vil få én hel måneds gratis husleje i stedet for mindre huslejenedsættelser i 12 måneder. Som følge heraf vil de beboere, der modtager boligstøtte, dog miste retten til boligstøtte den enkelte måned.

Modellen vil danne grundlag for nødvendige tilpasninger af boligstøttesystemet, som vil gennemføres inden sommeren. Landsbyggefondens tilskud vil først kunne udbetales i løbet af sommeren, når tilpasningerne er gennemført.

Hvilke boligafdelinger, der får tilskud, afhænger af en række faktorer såsom indkomst og andel af enlige forsørgere.