Eritrea-professor: Styrelse pressede mig

Skrevet af admin

05/12/2014

Mest læste i dag

Udlændingestyrelsen optrådte chikanerende.

Sådan lyder det nu fra professor Gaim Kibreab, der er havnet i en offentlig infight med Udlændingestyrelsen i kølvandet på styrelsens omstridte rapport om Eritrea, der - blandt andet på baggrund af professorens udtalelser - konkluderer, at landet er fredeligere, end man hidtil har troet.

Gaim Kibreab fra London South Bank University har tidligere understreget, at han føler sin medvirken og sine citater til rapporten misbrugt og fordrejet af de danske myndigheder.

Og nu kalder han myndighedernes optræden i forbindelse med citatgodkendelsen for "chikanerende".

"(Navn på ansat i Udlændingestyrelsen udeladt, red.) og hans kolleger har været chikanerende over for mig for at sende dem en godkendelse, skriver professor Gaim Kibreab i en mail til Ritzau.

Efter professorens første kritik af rapporten fremlagde Udlændingestyrelsen en mail fra Kibreab, hvori han på dagen for rapportens offentliggørelse 25. november kalder hele molevitten for en "velskrevet" sag.

Men på det tidspunkt havde han slet ikke læst rapporten, anfører han i dag.

- Jeg blev ved med at sige til dem (Udlændingestyrelsen, red.), at jeg havde for travlt. Og da jeg allerede havde skyldfølelse over ikke at have svaret dem tidligere, så skrev jeg bare "tak for denne velskrevne rapport" og trykkede send. Jeg indser nu, at det var overordentlig dumt gjort, skriver han.

Helt specifikt anføres det i rapporten, at det ikke længere er helt så risikabelt for folk i Eritrea at flygte fra landets såkaldte nationaltjeneste, der er en særegen blanding af militærtjeneste og arbejde for staten og regeringen.

Faktisk kan man sende et undskyldende brev og betale en mindre skatteregning, kan man læse af rapporten, der blev lavet, efter at over 2200 asylansøgere fra Eritrea i år har fundet vej til Danmark mod blot 98 hele sidste år.

Men det, afviser professoren i dag, er tilfældet.

- Angre-brevet har ingen betydning, det ved både regeringen og de folk, der er flygtet, lyder det fra Gaim Kibreab.

/ritzau/