EU er enig om aftale for syge banker

Skrevet af admin

20/03/2014

Dagens topnyheder

Forhandlere fra EU-Parlamentet og det græske EU-formandskab er torsdag enedes om rammerne for sidste del af en kommende bankunion - den såkaldte fælles afviklingsmekanisme.

Den foreløbige aftale skal nu godkendes af medlemslandene og i det samlede parlament.

EU-kommissær for det indre marked og finansiel service, Michel Barnier, skriver i en første twitter-kommentar til aftalen:

- Gennembrud om afviklingsmekanismen. Historisk dag og nat. Stort skridt mod at bryde forbindelsen mellem banker og statskasser.

- De politiske aftaler om bankunionen er nu fuldendt. På rekordtid. Afgørende for eurozonens finansielle stabilitet på langt sigt. Aftalen vil sikre troværdigt og effektivt system, skriver Barnier på Twitter.

Både parlamentet og kommissionen beskriver i pressemeddelelser nogle af nøgleelementerne i aftalen.

Det står blandt andet klart, at den 55 milliarder euro store fælles afviklingsfond, som skal betale for at lukke syge banker, skal indfases over otte år i stedet for de 10 år, EU-Kommissionen oprindeligt lagde op til.

Det vil også gå hurtigere end hidtil planlagt at stille de penge, de deltagende lande har indbetalt til fonden, tilgængelige for alle, endnu inden fonden er fyldt helt op.

Der er lavet en gradvis indfasningsordning, der betyder, at 40 procent af de indbetalte penge er tilgængelige for alle allerede det første år.

Parlamentet glæder sig også over, at der bliver ændret lidt på magtfordelingen, så det nye banktilsyn under Den Europæiske Centralbank ifølge parlamentets tolkning får mere magt end den nye afviklingsstyrelse, som er styret mere direkte af medlemslandene.

Ifølge parlamentet sikrer aftalen, at man "undgår politisk indblanding i konkrete sager om bankafvikling".

Og samtidig skal det gennem en strømlining af beslutningsproceduren være sikret, at man kan nå at afvikle en bank i løbet af en weekend - mellem det tidspunkt hvor de amerikanske finansmarkeder lukker ned om fredagen, til de åbner i Asien om mandagen.

Parlamentets chefforhandler, Elisa Ferreira, siger efter de 16 timer lange forhandlinger natten over, at hun er godt tilfreds.

Nattens aftale blev først på morgenen foreløbigt godkendt af alle gruppelederne i Europaparlamentet. Det burde give en god garanti for, at den kan blive stemt hurtigt igennem, når parlamentet til april har sin sidste samling, inden det lukker ned for at holde valgkamp.

Dermed mangler kun sikkerhed for, at medlemslandene også vil give deres endelige accept af kompromisset, som den græske finansminister, Iannis Stournaras, har forhandlet på deres vegne.

/ritzau/