EU-forslag skal sikre virksomheders hemmeligheder

Skrevet af admin

28/11/2013

Mest læste i dag

Virksomheder i EU skal have bedre mulighed for at beskytte forretningshemmeligheder på tværs af grænser.

Det mener EU-Kommissionen, der torsdag præsenterer et nyt sæt regler på området.

- Tabet af en forretningshemmelighed og offentliggørelse af nøgleinformation til konkurrenter udgør et katastrofalt værdifald og forringede fremtidsmuligheder for små og mellemstore virksomheder, siger EU's erhvervskommissær, Antonio Tajani.

Grundlæggende vil kommissionen indføre en fælles definition af, hvad der reelt er "forretningshemmeligheder".

De nye regler skal samtidig sørge for klare linjer for, hvornår forretningshemmeligheder er misbrugt samt, hvordan produkter og varer, der baseres på ulovligt anskaffede forretningshemmeligheder, kan holdes af markedet.

Det bliver op til medlemslandene at afgøre, hvordan virksomheder og enkeltpersoner, der bryder reglerne, skal straffes.

Der er især udfordringer som følge af den øgede digitalisering, hvor bestemte algoritmer for softwareudviklere og webbaserede tjenester er vigtige - om end relativt let kopiérbare - produkter.

Også fødevarebranchen, hvor opskrifter kan være svære at beskytte, støtter generelt idéen, ligesom parfumebranchen længe har slået på tromme for bedre beskyttelse.

Ifølge kommissionen er formålet med de nye retningslinjer at give både store og især mindre virksomheder tryghed, når der skal indgås partnerskaber på tværs af grænser.

Det kommer som en naturlig følge af, at virksomhederne bliver mere og mere specialiserede og derfor er nødt til at udveksle information, når der indgås partnerskaber.

- Beskyttelsen af forretningshemmeligheder er særligt vigtigt for EU's mindre og knap så etablerede virksomheder.

- De benytter sig af forretningshemmeligheder i højere grad end større virksomheder - delvis på grund af omkostningerne forbundet med patentering og retsforfølgelse, siger kommissær Tajani.

EU-Kommissionen gør det dog klart, at de nye regler værner om medarbejderes grundlæggende rettigheder - herunder de såkaldte whistleblowers.

Reglerne skal nu forhandles af Europaparlamentet og medlemslandene, før de kan vedtages endeligt og løbende indfases over to år.

/ritzau/