EU-Kommissionen fejer gult kort fra Folketinget af banen

Skrevet af admin

20/07/2016

Dagens topnyheder

EU-Kommissionen fejer onsdag et såkaldt gult kort mod et nyt forslag af banen og vælger at holde fast i sit udspil, selv om Folketinget og parlamenterne i ti andre lande er imod.

Forslaget går ud på at sikre lønmodtagere, der arbejder i andre EU-lande, samme lønpakke som de lokale lønmodtagere i det land, hvor de arbejder.

Men forslaget strider mod nærhedsprincippet, mener et flertal i Folketinget, der vil have EU-direktivet til at understrege, at løn bestemmes i de enkelte medlemslande og ikke af EU.

En tredjedel af medlemslandenes parlamenter kan ifølge EU-traktaten gå sammen om at give et nyt forslag det gule kort, hvis det strider mod nærhedsprincippet og løses bedre af landene selv.

Det betyder, at EU-Kommissionen skal overveje, om den vil trække forslaget tilbage, ændre det eller opretholde det uden ændringer.

EU-Kommissionen har onsdag besluttet at opretholde sit forslag, der efter beskæftigelses- og socialkommissær Marianne Thyssens mening ikke strider mod nærhedsprincippet.

- Det handler om udstationerede arbejdere, og derfor er det per definition et grænseoverskridende emne, siger Marianne Thyssen.

Hun siger samtidig, at det bliver nemt at finde en løsning, der tilfredsstiller de danske politikere. EU-Kommissionen er også klar til at troppe op i Folketinget og forklare sig.

- De skal ikke frygte, at vi vil blande os i lønningerne, for det er ikke tilfældet. Det vil vi ikke gøre, siger hun.

Marianne Thyssen siger, at EU-Kommissionens forslag går ud på at sikre, at udstationerede arbejdere ikke bare - som i dag - får minimumslønnen.

De skal også have samme tillæg, diæter, bonusser og tilskud til for eksempel arbejdstøj som dem, de arbejder ved siden af under deres udstationering.

- Vi vil have et fair indre marked på lige vilkår og uden anden klasses arbejdere, siger EU-kommissæren.

- De ydelser, der gælder for lokale arbejdere, skal også gælde for udstationerede arbejdere, siger hun.

EU-Kommissionens forslag skal nu behandles i ministerrådet og Europaparlamentet.

Muligheden for at trække det gule kort over for EU-Kommissionen har eksisteret, siden Lissabon-traktten trådte i kraft i 2009.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og SF står bag det gule kort til forslaget, der er en ændring af EU's nuværende udstationeringsdirektiv.

Det er kun tredje gang, at EU-landenes nationale parlamenter giver et forslag fra EU-Kommissionen det gule kort.

En enkelt gang har kommissionen derefter trukket sit forslag tilbage. De to andre gange har den holdt fast i sine udspil.

/ritzau/