EU-lande skjuler deres kort i sidste slag om bankunion

Skrevet af admin

11/03/2014

Dagens topnyheder

De 28 EU-landes økonomi- og finansministre er på deres møde tirsdag i Bruxelles enedes om at holde kortene tæt til kroppen forud for det, der kan blive de afgørende forhandlinger med EU-Parlamentet om det sidste element i den kommende bankunion.

- En forhandling er en forhandling. Vi kan ikke afsløre noget.

- Hvad jeg kan sige er, at vi på alle områder har i sinde at skabe en mere effektiv og en hurtigere proces for afvikling af banker, siger en hemmelighedsfuld græsk finansminister, Ioannis Stournaras, der på vegne af landene skal forhandle med parlamentet onsdag.

Stournaras vil kun sige, at han har fået mandat til at være mere imødekommende over for parlamentet på nogle områder i forhold til det oprindelige forhandlingsmandat, der kom fra medlemslandene i december.

Forhandlingerne handler blandt andet om de fremtidige beslutningsprocedurer, når det kommende fælleseuropæiske banktilsyn har identificeret en bank med alvorlige problemer.

Det centrale spørgsmål er, hvor meget medlemslandene skal være med i processen frem mod den endelige beslutning om, at en bank må afvikles.

Også den danske økonomiminister er ordknap efter tirsdagens møde.

Margrethe Vestager (R) mener dog, at "det er meget mindre sandsynligt, end det var for fire timer siden", at forhandlingerne med parlamentet bliver så svære, at der bliver brug for at kalde ministrene til Bruxelles igen.

Vestager glæder sig foreløbig over, at det under relaterede forhandlinger mandag aften skulle være blevet sikret, at danske banker får nogle af deres indbetalinger til en ny fælles afviklingsfond tilbage igen, hvis Danmark først går med og senere må forlade bankunionen igen.

Ministeren vil dog ikke direkte sige, om det gør eventuelle forhandlinger om en dansk tilslutning til bankunionen lettere.

- Jeg har ikke gjort mig nogen forestilling om, hvorvidt de forhandlinger derhjemme vil være nemme eller ej.

- Men hvis vi var endt i en situation, hvor danske bankers penge var tabt - uanset om Danmark kunne være med eller ej - så ville det have været en meget meget stor forhindring i det beslutningsgrundlag, siger Vestager.

/ritzau/