EU-lande udstiller uenighed om ny finansskat

Skrevet af admin

06/05/2014

Dagens topnyheder

Bølgerne gik højt, da EU's 28 økonomi- og finansministre tirsdag i Bruxelles gjorde fælles status over, hvordan det går med planerne om at indføre en kontroversiel skat på finansielle transaktioner i en begrænset kreds af lande.

Flere af de lande, der ikke har tænkt sig at være med, udtaler voldsom kritik af både måden, forhandlingerne foregår på, og af planerne om at opkræve skatten i ikke-deltagende lande.

11 lande anført af Frankrig fik sidste år de øvrige EU-landes velsignelse til at forsøge at indføre en skat på finansielle transaktioner - FTT - under EU's særlige regler for forstærket samarbejde.

Slovenien har sat sin deltagelse på pause på grund af politisk uro derhjemme. De 10 øvrige siger tirsdag, at de sigter mod at have første del af FTT klar til brug senest 1. januar 2016.

Men gruppens talsmand, den østrigske finansminister Michael Spindelegger, erkender åbent, at landene har svært ved at blive enige om, hvordan skatten skal skrues sammen.

- Det er nødvendigt, at vi først finder fælles fodslag. Det har vi fundet. Ikke så meget, men lidt, siger Spindelegger.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) hæfter sig ved, at landene kun kan enes om en spinkel politisk erklæring om, at de i første omgang sigter mod en begrænset skat på handel med aktier og "nogle derivater".

Vestager er heller ikke begejstret for, at landene mener at kunne opkræve skat i lande, der ikke deltager i FTT-samarbejdet, hvis nogle af de handlende eller de handlede produkter hører til i et FTT-land.

- Vi synes, det ser ud til at påvirke folk, der ikke deltager i arbejdet med transaktionsskatten ganske, ganske meget.

- Én ting er, at man gerne vil lave en skat hos sig selv. Det er jo fair nok.

- Men i vores tilsagn er det en betingelse, at man ikke påvirker alle andre med den løsning, man finder. Det er man nødt til at få en meget nøgtern diskussion af, siger Vestager.

De 10 FTT-lande fortsætter nu deres tekniske forberedelser - og lover at gøre det i fuld åbenhed over for resten af EU-kredsen.

/ritzau/