EU-myndighed: Civile fly risikerer at blive skudt ned

Skrevet af Mathias Madsen

05/05/2022
OBS: Billedet er computeranimeret og ikke et ægte flystyrt / Foto: Shutterstock
OBS: Billedet er computeranimeret og ikke et ægte flystyrt / Foto: Shutterstock
Krigen i Ukraine kan få fatale konsekvenser for civile borgere fra andre lande end Ukraine og Rusland.

Dagens topnyheder

Krigen i Ukraine har allerede kostet mange tusinde civile ukrainere livet, ligesom tusindvis af både ukrainske og russiske soldater har mistet livet siden invasionens start d. 24. februar. 

Én dansker har også mistet livet i det krigshærgede land, og nu advarer Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) om, at der er øget risiko for at civile fly ved en fejl bliver skudt ned af enten Rusland eller Ukraine, og civile borgere fra andre lande derfor potentielt set kan miste livet.

Det skriver TV2

Agenturet nævner ikke, om den øgede risiko kun gælder fly, som flyver gennem Ukraine eller Ruslands luftrum, eller om det for eksempel også gælder fly i luftrummet over nabolande som Polen, Moldova, Rumænien og Ungarn. 

Agenturet frygter, at civile fly kan blive ramt af missiler, fordi "fejlidentifikation er let i forvirrende krigsarenaer."

Risikoen for dette er øget, blandt andet på grund af cyberangreb mod både Ukraines og Ruslands elektroniske hjælpemidler, som normalt identificerer fly, men også fordi militære droner og fly, der opererer i konfliktzonen, utilsigtet kan krænke et andet lands luftrum.

"Udviklingen af ​​denne risiko er fælles for alle kombattanter. Hvis vi tilføjer sandsynligheden for jamming af elektroniske hjælpemidler, der kan være involveret i navigations- og eller identifikationsværktøjer, så er det let at se potentialet for uskyldige fly, der er udsat for missiler eller radarlagte våben," har agenturet således ifølge Reuters meldt ud torsdag eftermiddag.