EU-parlamentarikere sender terrorbekæmpelse til tælling

Skrevet af admin

26/11/2014

Mest læste i dag

EU-landenes stærke appel til Europaparlamentet om meget hurtigt at hjælpe til med at sikre bedre overvågning af hjemvendte krigere fra blandt andet Syrien, ser nu ud til at støde på grund.

Et flertal i parlamentet har tirsdag i Strasbourg stemt for at bede EU-Domstolen vurdere lovligheden af en aftale med Canada om et såkaldt PNR-register.

PNR-registre indeholder en lang række oplysninger om flypassagerer - for eksempel deres adresse, rejserute, sædenummer, hvordan de har betalt for billetten, og hvor meget bagage de har med.

Aftalen med Canada regnes som en forløber for den aftale om at udveksle PNR-oplysninger internt i EU, som EU-landene i to år har forsøgt at få Europaparlamentet til at godkende.

Parlamentets ordfører i forhandlingerne om aftalen med Canada, den liberale hollænder Sophie in 't Veld, er klar i mælet om sammenhængen mellem de to aftaler.

- Vi ønsker en juridisk sikring af EU's borgere og luftfartsselskaber.

- Det må stå helt klart, at enhver aftale - nuværende eller fremtidig - skal overholde EU-traktaterne, respektere de grundlæggende rettigheder og ikke må bruges som middel til at snige en svækkelse af de europæiske databeskyttelsesregler ind ad bagdøren, siger Sophie in 't Veld i en pressemeddelelse.

EU-landenes justits- og indenrigsministre bad fra et møde i begyndelsen af oktober parlamentet om at se at få aftalen om EU's eget PNR-register på plads.

EU's antiterrorchef, Gilles de Kerchove, understregede, at netop PNR-registret er et nyttigt værktøj i forsøget på at holde styr på potentielle terrorister.

- Vi kan meget snart opleve, at der kommer mange tilbage fra Syrien og Irak. Vi er nødt til nu at gøre os klar til at få øje på dem. Og være klar, sagde de Kerchove.

EU-Kommissionen ønsker onsdag endnu ikke at forholde sig til, om forsinkelsen af aftalen med Canada også kan risikere at forsinke EU's egen aftale.

- Parlamentet er i sin gode ret til at høre, hvordan EU-Domstolen vurderer sagen. Kommissionen noterer sig, at gårsdagens beslutning ikke har betydning for det fortsatte arbejde med andre vigtige tiltag for bedre ordenshåndhævelse, siger talskvinde Natasha Bertaud.

/ritzau/