EU: Rusland har tre dage til at rette ind

EU-lederne sætter fra deres topmøde fredag i Bruxelles tre dages frist for at Rusland og de øvrige parter i konflikten i Ukraine skal leve op til fire konkrete krav.

Ellers er stats- og regeringscheferne klar til at samles igen med kort varsel for at drøfte en skærpelse af EU's sanktioner.

Det handler om at overholde våbenhvilen under overvågning af OSCE, om frigivelse af gidsler, om at tre konkrete grænseposter skal tilbage under de ukrainske myndigheders kontrol, og at der skal gang i omfattende forhandlinger om præsident Petro Porosjenkos fredsplan.

EU-topmødet forventer, at de fire krav er opfyldt 30. juni - det vil sige på mandag.

Lederne gør det klart, at de efter at have vurderet situationen om nødvendigt vil "træffe de nødvendige beslutninger". Og de minder om, at de er indstillet på at samles når som helst for at vedtage skærpede sanktioner.

- Det Europæiske Råd minder om, at EU-Kommissionen, EU's Udenrigstjeneste og medlemslandene har udført forberedende arbejde om målrettede sanktioner, sådan som rådet bad om i marts, så vi uden forsinkelse kan tage yderligere skridt, hedder det blandt andet i konklusionerne fra mødet.

Det nævnes ikke direkte, at det er Rusland, der skal leve op til de fire krav. Men flere andre steder i teksten levnes ingen tvivl om, at EU bakker op om den ukrainske regerings håndtering af situationen og dens ensidige våbenhvile.

Samtidig er der en kraftig appel til Rusland.

- Topmødet opfordrer indtrængende Den Russiske Føderation til aktivt at anvende sin indflydelse over for de ulovlige væbnede grupper og få stoppet strømmen af våben og militante personer over grænsen med henblik på at nå hurtige og håndgribelige resultater i nedtrapningen af konflikten, hedder det blandt andet i udkastet.

EU har i løbende koordination med USA siden marts flere gange vedtaget sanktioner mod Rusland.

Foreløbig er der tale om politiske sanktioner i form af aflyste møder og indstillet samarbejde, samt om sanktioner rettet direkte mod navngivne personer og virksomheder.

EU har tøvet med de såkaldte fase tre sanktioner, der vil ramme sektorer af russisk økonomi, men som også kan gøre ondt på flere EU-lande. Derfor er forventningen også, at det er EU-lederne, der i givet fald skal træffe beslutning om den type sanktioner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip