EU's udenrigschef: Putin må skifte kurs

Der er brug for et radikalt kursskifte i Rusland, siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, på vej ind til torsdagens EU-topmøde i Bruxelles, hvor forholdet til Rusland og konflikten i Ukraine står højt på dagsordenen.

- Det faktum, at Rusland har svære økonomiske problemer, er ikke godt nyt. Det er ikke godt nyt for russiske borgere, men det er heller ikke godt nyt for Ukraine og heller ikke for Europa og resten af verden.

- Præsident Putin og den russiske ledelse bør tænke alvorligt over behovet for at gennemføre en radikal holdningsændring i forhold til resten af verden og slå ind på en mere samarbejdsvenlig kurs, siger Mogherini.

Topmødet går i gang, netop som den russiske præsident, Vladimir Putin, har holdt sit årlige nytårspressemøde i Moskva.

Putin talte blandt andet om de aktuelle økonomiske problemer, der er kommet til udtryk ved, at den russiske rubel de seneste dage har mistet 20 procent i værdi over for den amerikanske dollar.

- Ruslands vanskelige økonomiske situation er ikke en betaling for Krim (annekteret ukrainsk halvø, red.). Det er betalingen for vort ønske om at være selvkørende som nation, som en civilisation og som en stat, sagde Putin.

Umiddelbart inden torsdagens EU-topmøde gik i gang, skærpede EU sine sanktioner og indførte blandt andet et forbud mod investeringer i og eksport til den ukrainske Krim-halvø.

Det sker som udtryk for, at EU stadig ikke anerkender Ruslands annektering af Krim.

Der er lige nu ikke lagt op til, at EU i øvrigt ændrer på sine sanktioner. Det er der ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ingen grund til.

- Vi skal ikke mildne dem, og vi skal heller ikke forstærke dem. Det er de rigtige sanktioner.

- Jeg ved godt, det også har en effekt i vores del af verden. Men vi kan heller ikke bare sidde overhørig eller ignorere, at Rusland har handlet, som de gør, siger Thorning og kræver "konkret handling på jorden", før EU slækker på sanktionerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip