Fredag eftermiddag er det endnu usikkert, hvornår kabinepersonalet i SAS vil vende tilbage til arbejdet, efter de gik til fagligt møde tidligere fredag.
Ifølge næstformanden i kabinepersonalets fagforening CAU, Jean Pierre Schomburg, bunder medlemmernes utilfredshed i det, som han kalder SAS' "Cimber-fidus".
- Vores medlemmer bliver overdraget til et selskab, der er 100 procent ejet og kontrolleret af SAS. De får deres individuelle vilkår med sig, men det betyder, at de ikke længere er beskyttet af den kollektive overenskomst, som SAS har med CAU.
- Hvis SAS lykkes med det her, så er det en trussel for hele den danske model og for de kollektive overenskomster, siger Jean Pierre Schomburg.
Det er et led i luftfartsselskabet SAS' forsøg på at vende underskud til overskud, der er baggrund for fredagens arbejdsnedlæggelse blandt selskabets kabinepersonale.
Som en del af den spareplan, som SAS' topchef Rickard Gustafson fremlagde i december, købte SAS selskabet Cimber for 20 millioner kroner. Planen er, at det nye datterselskab skal stå for en del af SAS' regionale flyvninger fra 1. marts.
Det kan SAS spare penge på, fordi de ansatte i Cimber har en overenskomst, der er billigere og enklere for selskabet end personalet i moderselskabet.
- Sidste fredag tikkede en mail ind hos 147 kabineansatte om, at de var virksomhedsoverdraget til Cimber fra søndag 1. marts.
- Det er helt uanstændig måde at behandle personale, der hver dag står op og servicerer SAS' trofaste og loyale kunder, siger han.
- Det er og bliver aldrig lavtlønnede kabinemedarbejdere i Københavns Lufthavn, der bestemmer SAS' fremtid, siger CAU's næstformand til spareplanerne.
Ifølge SAS har selskabet tilbudt de kabineansatte, der skal overflyttes, at de kan arbejde under helt de samme forhold, som de er vant til i en periode. Men det er ikke godt nok, lyder det fra fagforeningen.
- Den mulighed vi ser for at komme videre herfra er, at det er CAU's overenskomst, der er gældende i Cimber, siger han.
De ansatte nedlagde arbejdet, da et medlemsmøde fredag omkring klokken 11 udviklede sig til et fagligt møde.
/ritzau/