FAKTA: De seneste års store forandringer af folkeskolen

Skrevet af admin

15/11/2014

Dagens topnyheder

Skolelukninger, mindre specialundervisning, nye arbejdstidsregler og en skolereform med blandt andet længere skoledage for alle elever har sat præg på folkeskolen i de senere år.

Se reformerne her:

* I foråret 2012 blev der vedtaget en ny inklusionslov, som betyder, at elever, der før har modtaget specialundervisning i højere grad skal rummes i folkeskolen.

* I slutningen af 2012 krævede KL et opgør med lærernes arbejdstidsregler i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Kravet lød blandt andet, at lærerne skulle være på skolen i hele arbejdstiden, men lærerne protesterede. Det endte med en lockout af lærerne og et regeringsindgreb i 2013, som betød nye arbejdstidsregler på skolerne.

* De nye arbejdstidsregler er en væsentlig del af finansieringsgrundlaget for den reform af folkeskolen, som regeringen vedtog i 2013 sammen med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti. Reformen betyder blandt andet længere skoledage og at skolerne er forpligtet til at tilbyde lektiehjælp.

* Samtidig bliver mange små skoler lukket eller slået sammen rundt om i kommunerne. Mellem 2009 og 2013 blev 333 danske folkeskoler nedlagt, viser tal fra Undervisningsministeriet ifølge Politiken. 103 af dem er lukket helt, mens 230 er lagt sammen med andre skoler.

/ritzau/